nieuws

Uitzender verdient aan zorgpremie

Instroom

Uitzender verdient aan zorgpremie

Sommige uitzendbureaus cashen flink op de zorgverzekering die zij voor seizoenswerkers afsluiten.

Op de zorgverzekeringen die zij voor Oost-Europese krachten afsluiten verdienen de uitzenders soms wel tienduizenden euro’s per maand. Dat zorgt ervoor dat Oost-Europese flexwerkers goedkoper zijn dan Nederlandse en dat werkt dus oneerlijke concurrentie in de hand, zo schrijft de Volkskrant donderdag.

TIP: Zijn seizoenswerkers het hele jaar door verplicht verzekerd voor werknemersverzekeringen? Lees meer op PW De Gids Vakbase. 

Collectiviteitskorting in eigen zak

Het draait allemaal om de collectiviteitskorting die zorgverzekeraars bieden voor groepen verzekerden, die zo’n 10 a 15 euro per persoon bedraagt. Als het goed is, betaalt de uitzendkracht de premie – waar deze korting in is verrekend – via de loonstrook. Maar bij sommige verzekeraars vangt de werkgever de korting en betaalt de uitzendkracht de hogere premie.
,,Er wordt een truc gebruikt om buitenlandse werknemers te bestelen, terwijl tegelijkertijd Nederlandse werknemers geen kans krijgen”, zegt Henry Stroek van vakbond CNV. Ook zorgverzekeraars morren omdat ze klanten kwijtraken ‘door deze oneerlijke concurrentie’.
Deze week bleek overigens uit onderzoek dat arbeidsmigranten – meestal seizoenswerkers – naast het feit dat ze goedkoper zijn, ook vaker een vast contract of een langer dienstverband hebben dan de gemiddelde Nederlandse uitzendkracht.

Lees ook: Hoe raken de wijzigingen in de Zorgverzekeringswet HR?

Wet aanpak schijnconstructies

Voor tijdelijke krachten uit het buitenland die hier slechts een seizoen komen werken, is het gebruikelijk dat het uitzendbureau een zorgverzekering regelt. De uitzendkracht mag dit ook zelf regelen, maar spreekt vaak de taal niet en laat het over aan het bureau.
De SP voelde minister Asscher vorig jaar al aan de tand over het tegengaan van bovengenoemde schijnconstructies. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid sprak zich hier toen al tegen uit omdat het oneerlijke concurrentie met Nederlandse krachten zou opleveren. Ook kondigde hij de Wet aanpak schijnconstructies aan, maar die heeft hij nog steeds niet ingediend. (MediaWatch/Redactie)

Lees ook: 6 schijnconstructies die u snel moet aanpakken

Reageer op dit artikel