nieuws

Bonuswet bankiers in de wacht

Instroom

Bonuswet bankiers in de wacht

Bankiers kunnen nog even opgelucht ademhalen: de wet die het bonusbeleid bij banken aan banden moet leggen, is uitgesteld.

De invoering van de bonuswet voor bankiers, de wet die de bonussen bij banken en verzekeraars moet beperken, wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld. De reden hiervoor is volgens de Volkskrant dat CDA en VVD, vlak voor kerst, nog aanvullende schriftelijke vragen hebben gesteld waardoor de invoering per 1 januari is mislukt.

Door de extra vragen kwam de senaat niet meer toe aan het behandelen van de wet, waarmee bonussen bij banken en verzekeraars beperkt moeten worden tot maximaal 20 procent van het vaste salaris. De maatregel van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is omstreden, omdat in Europa een plafond van 100 procent is afgesproken. Zo was onder meer de VVD in de Tweede Kamer zeer kritisch over de maatregel, die in het regeerakkoord staat. De partij stemde wel voor.

De PvdA zegt er niet aan te twijfelen dat ‘deze strengste bankierswet van Europa’ alsnog later dit jaar door de Eerste Kamer wordt aangenomen. (Bron: ANP)

Buitenlandse banken

Buitenlandse banken die in ons land gevestigd zijn, hoeven zich niet te houden aan het strenge bonusplafond van het kabinet, omdat ze officieel werken in een bijkantoor. Zij kunnen volgens Europese regels 100 procent van het vaste salaris aan bonussen ontvangen. De uitsluiting van buitenlandse banken zorgde van de zomer al voor woedende reacties van Nederlandse bankiers.

Reageer op dit artikel