nieuws

CEO’s minder optimistisch over economie

Instroom

CEO’s minder optimistisch over economie

Een overvloed aan regels, gebrek aan geschoold personeel en wankele overheidsfinanciën maken bestuursvoorzitters van grote ondernemingen minder optimistisch over de wereldeconomie dan een jaar geleden.

Ook geopolitieke spanningen, stijgende belastingen en de dreiging van mogelijke cyberaanvallen scoren hoog. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van accountants- en adviesbureau PwC.

PwC sprak ruim 1300 ceo’s in 77 landen, van wie 37 procent dit jaar een aantrekkende economische groei voorziet. Vorig jaar was dat nog 44 procent. Veel meer topbestuurders dan een jaar geleden (17 procent tegen 7 procent) verwachten dat de economische groei juist zal afzwakken.

Per werelddeel leverde het onderzoek sterk wisselende resultaten op. Zo verwacht bijna de helft van de topbestuurders bij bedrijven in Azië en het Midden-Oosten dit jaar een verbetering, terwijl dat bij hun collega’s in Europa voor niet meer dan een op de zes geldt.

Over hun eigen bedrijf zijn ceo’s gemiddeld genomen wat optimistischer dan over de bredere economie. Wereldwijd liet 39 procent weten er zeer veel vertrouwen in te hebben dat de omzet in de komende twaalf maanden groeit. Dat is evenveel als vorig jaar.

Lees ook: Investeren in arbeidsmarkt goed voor economische groei

Reageer op dit artikel