nieuws

Deze banen doen het goed

Instroom

Deze banen doen het goed

Welke werknemers hoeven dit jaar niet te vrezen voor hun baan? Welke functies zijn hot? De meest kansrijke beroepsgroepen op een rij.

Medewerkers klantenservice, software-engineers, docenten, verpleegkundigen; volgens Randstad zitten in ieder geval deze werknemers wel safe in 2015. Zij hoeven niet te vrezen voor hun baan. Om werkzoekenden en starters op weg te helpen op de arbeidsmarkt, presenteert Randstad de Hottest jobs 2015: 24 banen, verdeeld over acht beroepsgroepen, die het komend jaar de meeste kans op werk bieden. “Voor werkgevers betekent dit dat zij een tandje bij moeten zetten in de zoektocht naar kandidaten”, zegt Randstad.

Stijgende vraag

Het uitzendbureau heeft de lijst met de ‘Hottest jobs 2015’ samengesteld door een analyse van drie bronnen: Jobfeed, personeelsvraagstukken bij relaties en de ROA-prognose 2015-2016 (Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt). “Voor alle functies geldt dat er veel of een stijgende vraag naar is, terwijl de arbeidsmarkt gemiddeld of schaars in de behoefte voorziet.”

Dit zijn volgens Randstad de meest kansrijke banen per beroepsgroep:

Commercieel
Medewerker klantenservice
Verkoper
Technisch-commercieel medewerker

ICT 
Software-engineer
Helpdeskmedewerker
Webontwikkelaar

Technisch/ productie
Laborant
(onderhoud/service) Monteur
Metaalarbeider

Onderwijs
Docent exacte vakken (2e graads)
Leraar basisonderwijs
Docent techniek

Administratie
Financieel medewerker
Assistent-accountant
Administratief medewerker

Finance
Financieel adviseur
Assistent-accountant
Controller

Bouw
Werkvoorbereider
Projectleider weg- en waterbouw
Projectleider werktuigbouw (werktuigbouwkundigen)

Zorg
Verpleegkundige
Doktersasisstent
Fysiotherapeut

Anticiperen op arbeidsmarkt

Volgens Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt Randstad Groep Nederland, is de behoefte aan ICT’ers en technici niet verrassend. “Wel is het interessant om na te gaan naar welke medewerkers er nog meer veel gezocht wordt. Daar voorziet deze lijst in.”

Maar de lijst is volgens haar beslist geen advies om massaal op deze functies te solliciteren. Ten Hoonte: “Niet iedereen kan zich gelijk laten omscholen tot een laborant of financieel adviseur, daar zijn we ons van bewust, maar kijk eens naar de lijst en denk in termen van vraag en aanbod. Welke vaardigheden bezit ik om naar een veelgevraagde functie te wisselen? Wat heb ik nodig om te kunnen anticiperen op de veranderende arbeidsmarkt?”

Tip? Meer weten over de laatste trends op de arbeidsmarkt? Bestel dan het boek HR Trends 2015. 

Reageer op dit artikel