nieuws

DNB pleit voor maatwerk in pensioenen

Instroom

DNB pleit voor maatwerk in pensioenen

Pensioenpremie en opbouw kunnen geleidelijk afnemen met het stijgen van het inkomen, vindt De Nederlandsche Bank.

De Nederlandsche Bank is voorstander van meer maatwerk in het pensioenstelsel. Dat kan onder meer door onderscheid te maken naar inkomen, waarbij de premie en opbouw af kunnen nemen als het inkomen stijgt. Daarmee krijgen mensen met een hoog inkomen zelf een grotere verantwoordelijkheid voor hun eigen (aanvullend) pensioen.

Die kunnen zij ook aan, stelt DNB. Want in tegenstelling tot mensen met een lager inkomen heeft deze groep vaak een eigen huis, aanzienlijk meer financieel vermogen, een hoger opleidingsniveau en meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt op latere leeftijd.

Eerder deze week pleitte de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ervoor om werknemers meer vrijheid te geven om de hoogte van de in te leggen pensioenpremie zelf te bepalen.

De toezichthouders geven met hun voorstellen gehoor aan de oproep van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) om mee te doen aan de pensioendialoog, een maatschappelijke discussie over een toekomstig pensioenstelsel.

 

 

Reageer op dit artikel