nieuws

Meer werklozen in december

Instroom

Meer werklozen in december

Het aantal werklozen is in december weer gestegen. In de maanden daarvoor was er juist sprake van een daling en stabilisering.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal werklozen steeg vorige maand met 12 duizend en kwam uit op 642 duizend personen. Dat is 8,1 procent van de beroepsbevolking. Bij jongeren nam de werkloosheid niet toe. De toename van de werkloosheid in december kwam volledig voor rekening van mensen van 25 jaar en ouder.

Het aantal van 642 duizend werklozen is nog steeds 26 duizend lager dan aan het begin van 2014. In het najaar nam het arbeidsaanbod toe: meer mensen die eerder geen deel uitmaakten van de beroepsbevolking begaven zich op de arbeidsmarkt. Een deel van hen vond niet direct een baan. Door het toegenomen aanbod stabiliseerde de werkloosheid en bleef vier maanden op rij 8,0 procent van de beroepsbevolking. In december bleef het arbeidsaanbod gelijk, maar nam de werkzame beroepsbevolking in omvang af door banenverlies. Daardoor steeg de werkloosheid, aldus het CBS.

Alarmbellen

De weer stijgende werkloosheid moet de alarmbellen laten rinkelen, zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen in reactie op de cijfers van het CBS. “Het niet verder dalen van de werkloosheid werd de afgelopen maanden toegeschreven aan het feit dat meer mensen wilden werken. Nu stijgt de werkloosheid weer doordat mensen hun baan verliezen. Dat is nu echt zorgelijk”, aldus Limmen. “Deze laatste cijfers maken duidelijk dat het kabinet zijn grootste opdracht nog voor zich heeft liggen: meer banen, minder werkloosheid.”

Werkloosheid in Eurozone

De werkloosheid in Nederland is volgens de definitie van de International Labour Organisation (ILO) nu 6,7 procent van de beroepsbevolking. In november was dat nog 6,5 procent. Internationaal gezien is dat relatief laag. De werkloosheid in de Eurozone bedroeg in november namelijk 11,5 procent en in de Europese Unie als geheel 10,0 procent. Met circa 5  procent was de werkloosheid het laagst in Oostenrijk en Duitsland.

Lees ook: Pluim voor aanpak werkloosheid

 

Reageer op dit artikel