nieuws

Record aan cao’s in de revisie

Instroom

Record aan cao’s in de revisie

Van de in totaal 900 cao’s in ons land moeten er dit jaar maar liefst 550 worden vernieuwd. Werk aan de winkel.

Normaal gesproken worden er in een jaar tussen de 400 en 500 nieuwe collectieve arbeidsvoorwaardenovereenkomsten gesloten. 2015 wordt wat dat betreft dus een recordjaar. Behalve 392 cao’s die die dit jaar aflopen en dus aan vernieuwing toe zijn, is er ook nog een flinke achterstand weg te werken. Ruim 150 cao’s uit vorige jaren zijn niet vernieuwd, maar de  contracten zijn wel afgelopen. In totaal hebben de te vernieuwen cao’s betrekking op bijna 3 miljoen werknemers, meldt werkgeversvereniging AWVN die maandelijkse bericht over het verloop van de cao-onderhandelingen. AWVN treedt op als arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers en is betrokken bij het merendeel van alle 900 cao’s en arbeidsvoorwaardenregelingen in Nederland.

Weinig cao’s in december

Net als in de rest van 2014 zijn er in december opvallend weinig nieuwe cao’s tot stand gekomen, concludeert AWVN. “Slechts 18. Veel minder dan de 38 en 50 decemberakkoorden van 2013 en 2012. In heel het afgelopen jaar zijn 365 nieuwe contracten afgesloten tegenover de 410 die in een jaar gebruikelijk zijn.

Van alle akkoorden die vorig gesloten werden, komt de gemiddelde loonstijging uit op 1,58 procent. “De 18 decemberakkoorden kennen een gemiddelde cao-loonstijging van 1,9 procent, ruim boven eerdere maandgemiddelden en boven het gemiddelde van alle 2014-akkoorden. Dit relatief hoge decembercijfer wordt veroorzaakt door een opdrijvend effect van een aantal overheids-cao’s waarin pensioenafspraken worden gecompenseerd in het loon”, stelt AWVN

Lees ook: 6 ca0-valkuilen: trapt u erin?

Reageer op dit artikel