nieuws

‘Staken niet meer van deze tijd’

Instroom

‘Staken niet meer van deze tijd’

Vakbond De Unie zet geen stakingen meer in. “Als argumenten aan tafel niet helpen, dan helpt een polonaise op het Malieveld zeker niet.”

“Staken levert niks op, daarom doet De Unie dat niet meer. Wat helpt, is een goed gesprek met de werkgevers over waar ook wij werknemers met dit land naar toe willen”, zegt voorzitter Reinier Castelein.

“Juist nu de ontwikkelingen sneller gaan dan we kunnen bevatten met 3D-printing, automatisering, digitalisering en robotisering, kunnen werknemers niet langs de zijlijn blijven staan. De Unie Arbeidsmonitor laat nu al zien dat harde acties of stakingen niks gaan opleveren. Integendeel: er gaan in 2015 nog 100.000 banen verloren”, zegt de vakbondsvoorzitter.

Niet met het mes op tafel

De Unie vindt staken niet meer van deze tijd. “De arbeidsmarkt verandert, daarom moeten werknemers mee veranderen. Iedereen die dat ontkent, leeft in een andere eeuw. Bij die houding past het niet om met het mes op tafel de gesprekken aan te gaan. Wij zeggen dus heel duidelijk, in 2015 gaan wij er aan de onderhandelingstafel uitkomen.”

De Unie is met circa 50.000 leden een van de kleinere vakbonden en was volgens Castelein vorig jaar betrokken bij circa zes stakingen.

FNV gaat door met staken

FNV-voorzitter Ton Heerts wijst de beslissing van De Unie af. “Een vakbond die nooit staakt, is als een tijger zonder tanden. Staken is de kern van vakbondsvrijheid en niet voor niets een grondrecht. Staken heeft zin, kijk naar de zorg, de mensen van Tata Steel en van Brinks. De FNV poldert als het kan en foldert als het moet en daar hoort staken bij.” Bij de vakorganisatie FNV zijn meer dan 1 miljoen leden aangesloten. (ANP)

 

Reageer op dit artikel