nieuws

V&D-personeel vecht loonoffer aan

Instroom

V&D-personeel vecht loonoffer aan

Enkele honderden personeelsleden van V&D willen naar de rechter, als blijkt dat het warenhuis vanaf 1 februari eenzijdig de loonkorting van 5,8 procent doorvoert.

Bij vakbond FNV hebben al meer dan honderd leden aangegeven mee te willen doen met juridische stappen tegen de plannen van de directie, liet FNV-bestuurder Niels Suijker dinsdag weten. Ook bij CNV en De Unie hebben zich al medewerkers gemeld.

Suijker wil vanuit de bond een collectieve procedure gaan regelen. Die zal wel pas opgestart worden als de loonstrookjes van volgende maand op de deurmat liggen. Het loonoffer bij V&D wordt per 1 februari doorgevoerd.

Eenzijdig

Eerder al gaf Suijker aan dat wijzigingen zomaar eenzijdig doorvoeren niet kan en mag. “Wij gaan niet met het mes op de keel akkoord met dit dictaat van V&D. We werken niet mee aan een versobering zonder dat daar een reëel perspectief of een garantie voor medewerkers tegenover staat.”

Het belangrijkste middel voor een werkgever om arbeidsvoorwaarden die niet in de cao staan te kunnen wijzigen is in onderling overleg. Gemaakte afspraken kunnen worden opengebroken en aangepast naar nieuwe afspraken. Lastig wordt het als werkgever en werknemer er samen niet uit komen. Dan moet de werkgever onderzoeken of het ook eenzijdig kan.

Het in zware financiële problemen verkerende V&D wil snijden in de kosten om beter te kunnen concurreren met nieuwe aanbieders en de groeiende onlinemarkt. Daarom wil het warenhuis dat alle circa 5000 werknemers salaris inleveren.

Reageer op dit artikel