nieuws

VNO-NCW: belast inkomen lager

Instroom

VNO-NCW: belast inkomen lager

Werkgeversvoorzitter Hans de Boer pleit voor 2 tarieven in de inkomstenbelasting: 35 procent voor de inkomens tot 100.000 euro en een nieuw toptarief van 45 procent voor de inkomens daarboven.

“De operatie is goed voor de concurrentiepositie, de binnenlandse bestedingen en groei van banen”, stelt De Boer. Nu zijn er in Nederland nog 4 schijven, waarbij het laagste tarief 36,5 procent is en het hoogste 52 procent.

De Boer presenteerde zijn 10-puntenplan op een bijeenkomst van leiders uit overheid en bedrijfsleven. Hij denkt ermee te kunnen bereiken dat twee mensen die solliciteren op een functie niet “de mogelijkheid hebben om één baan te krijgen, maar op twee vacatures kunnen solliciteren. Dat maakt het leven een stuk aangenamer in dit land en dat is wat we willen,” zo lichtte hij toe op BNR Nieuwsradio. Mensen die werken betalen nu een “fors inkomstenbelastingtarief dat veel hoger is dan in de ons omringende landen”. Daar moeten we wat aan doen, vindt De Boer. 

De maatregel hoeft volgens de werkgeversvoorman niet in één jaar te worden doorgevoerd. “Zet het perspectief neer en groei er in een aantal jaren naartoe.”

In 2013 kwam de commissie Van Dijkhuizen ook al met een voorstel om de inkomstenbelastingen te vereenvoudigen naar 2 schijven, maar dan van 37 en 49 procent.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels