nieuws

HR zet vol in op opleidingen

Instroom

HR zet vol in op opleidingen

Het opleiden en ontwikkelen van managers staat dit jaar hoog op de agenda van HR. “Bedrijven willen het personeel weer perspectief geven.”

Dit blijkt uit onderzoek van het Top Employers Institute dat wereldwijd bedrijven certificeert die goede condities creëren voor hun medewerkers. Het instituut nam wereldwijd het HR-beleid van meer dan 900 bedrijven onder de loep. Na tijden van inkrimpen zien bedrijven weer groeimogelijkheden voor het personeel, luidt de conclusie.

Opleidingen prioriteit 

Bedrijven vinden het ontwikkelen van managers de belangrijkste doelstelling voor het komend jaar. Ze zetten dan ook vol in op talentstrategie, zo blijkt uit het onderzoek. “Maar liefst 92 procent van de deelnemende bedrijven heeft speciale doelstellingen voor hun talentstrategiebeleid. Bij 90 procent van de bedrijven zijn lijnmanagers verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan, en bij 83 procent van de bedrijven zorgt (ook) de HR-afdeling voor een consistente uitvoering. ” Samantha Crous, Regional Director bij Top Employers: “Training en ontwikkeling staan het hoogst op de prioriteitenlijst van HR-afdelingen. Bedrijven willen hun huidige personeel weer perspectief geven. Ze scouten talenten en leiden managers op voor de toekomst.”

Lees ook: HR Trends 2015: Talentmanagement moet strategischer

Personeelsplanning professionaler
Uit het onderzoek blijkt verder dat 90 procent van de Top Employers voor het trainen en ontwikkelen van medewerkers gebruikmaakt van digitale tools (zoals e-learning) en bijna 70 procent van de bedrijven gebruik maakt van online zelfbeoordelingssystemen. “Organisaties hebben daardoor steeds beter zicht op de profielen van medewerkers. Onder meer strategische personeelsplanning en successiemanagement worden professioneler aangepakt. Door IT-tooling worden beoordelingen en trainingen steeds beter georganiseerd, wat medewerkers helpt in hun ontwikkeling. HR-afdelingen kunnen het monitoren van medewerkers nu eenvoudiger en centraler regelen”, aldus Crous.

Potentie medewerkers volledig benutten
Onder meer de bedrijven Japan Tabacco International (JTI), PepsiCo Nederland en Canon Nederland zijn gecertificeerd door Top Employers. Bij alle drie de bedrijven staat talentontwikkeling hoog op de agenda, stelt Top Employers.  “We houden het hele jaar door de persoonlijke ontwikkeling bij van alle medewerkers en bieden hen leertrajecten aan, zodat iedereen zijn volledige potentie kan benutten”, zegt Mirjam Draese, HR-manager bij JTI. “Mobiliteit staat ook hoog in het vaandel bij JTI, daarom stimuleren we medewerkers om internationaal werkervaring op te doen.”

Meer weten over deze en andere HR Trends? Bestel het boek HR Trends 2015

 

 

 

 

Reageer op dit artikel