nieuws

Salariskorting steeds minder populair

Instroom

Salariskorting steeds minder populair

Personeel is bij zwaar weer steeds minder bereid loon in te leveren tegen baanbehoud.

Vraagt u in zwaar weer een loonoffer van uw personeel? Grote kans dat u van een koude kermis thuis komt. Werknemers zijn namelijk steeds minder bereid loon in te leveren voor baanbehoud, blijkt uit nieuw onderzoek van ING. Als het puntje bij paaltje komt, is 29 procent bereid in te leveren. Een jaar eerder was dat 31 procent, en twee jaar geleden nog 34 procent.

TIP: Lees hoe u salariskorting via een eenzijdig wijzigingsbeding kunt doorvoeren op PW De Gids Vakbase.

Loonoffers zijn actueel in de detailhandel. Warenhuisconcern V&D vraagt bijvoorbeeld een salariskorting van 5,8 procent van zijn personeel, en ligt daardoor in de clinch met de vakbonden. Bedrijven in deze branche hebben het moeilijk omdat het economisch herstel nog bescheiden is en ze geconfronteerd worden met veranderende consumptiepatronen en de opkomst van webwinkels.

Als het erop aankomt loon in te leveren voor baanbehoud, zegt een op de zeven werknemers minder dan 5 procent in te willen leveren. Een op de tien is bereid tot 10 procent in te leveren en een kleine groep van 5 procent is bereid tot een loonoffer van meer dan 10 procent om daarmee de baan veilig te stellen, aldus het enquêteonderzoek van ING waar duizenden mensen aan meededen.

Met een loonoffer creëert een bedrijf dat in de problemen zit op korte termijn ademruimte. ,,Maar voor de sector als geheel lijken loonoffers geen duurzaam medicijn tegen de genoemde uitdagingen”, zegt het economisch bureau van de bank. ,,Op kosten alleen zullen fysieke winkels de slag van webwinkels immers moeilijk winnen. Webwinkels hebben veel minder vaste kosten, zoals huur en energie.” (ANP)

Reageer op dit artikel