nieuws

Stakingsrecht naar grofvuil?

Instroom

Stakingsrecht naar grofvuil?

FNV vraagt werkgevers om het stakingsrecht te steunen. Op 18 februari heeft de vakbond een actiedag op het programma staan.

“Geachte directie, steun ons stakingsrecht.” Met deze oproep vraagt vakbond FNV een groot aantal bedrijven aandacht voor het stakingsrecht dat internationaal ter discussie staat.

“Wie werkt, mag lid worden van een vakbond en samen voor zijn belangen opkomen. In het uiterste geval kun je zelfs het werk neerleggen. Die rechten zijn internationaal vastgelegd. Ook werkgevers hebben dat altijd onderschreven”, verkondigt de vakbond op zijn site.

ILO: geen stakingsrecht

“Tot juni 2012. Toen trokken de werkgevers plotseling hun steun terug in de ILO (Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties). Volgens de wereldwijde unie van bazen staat nergens zwart op wit dat er internationaal een recht op staking bestaat. Dat moet per land apart bekeken  worden. Triest genoeg sluiten onze ‘eigen’ werkgevers van VNO-NCW zich hierbij aan.”

Hoe kan het dat werkgevers na al die jaren opeens afstand nemen van iets wat in de praktijk goed functioneerde, vraagt FNV zich af. “Een deel van de verklaring is het succes van de arbeidsnormen van de ILO. Die worden steeds vaker gebruikt, bijvoorbeeld als uitgangspunt voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vooral grote multinationals is dat een doorn in het oog.”

Actiedag

De FNV spreekt de komende tijd bedrijven aan op hun opstelling tegenover het stakingsrecht. “En dan vooral bedrijven waar we de afgelopen tijd actie hebben gevoerd of (bijna) hebben gestaakt. Of bedrijven die zeggen dat ze maatschappelijk verantwoord willen ondernemen.”

Werknemers kunnen op de site een brief downloaden en die laten onderschrijven door hun  directie. Ook is er een pamflet beschikbaar dat werknemers uit kunnen delen. Verder worden diverse social media ingezet. Op 18 februari organiseert FNV een actiedag met als motto ‘Handen af van het stakingsrecht’.

Hoe denkt u over het stakingsrecht? Hoe luidt uw advies aan de directie? Reageer op het forum op HRbase.

Reageer op dit artikel