nieuws

Utrechter is commercieel ingesteld

Instroom

Utrechter is commercieel ingesteld

Utrechters en Noord-Hollanders werken het vaakst in de dienstensector. Meestal in de commerciële dienstverlening.

In alle provincies werken de meeste mensen in de dienstensector. In Utrecht en Noord-Holland is dit aandeel het grootst (86 procent). De werkgelegenheid nam in veel bedrijfstakken af. Maar het aantal bedrijven steeg, vooral door een sterke toename van het aantal eenpersoonsbedrijven. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Commerciële volkjes

Bijna de helft van de werkgelegenheid in Nederland is te vinden in de commerciële dienstverlening, waar de werkgelegenheid al een tijdje in de lift zit. Bijna een derde van de werkgelegenheid in de niet-commerciële dienstverlening. De industrie en bouw zijn goed voor een kleine 20 procent.
In Utrecht, Noord- en Zuid-Holland werkt een bovengemiddeld aandeel in de commerciële dienstensector. In Groningen en Flevoland werken naar verhouding veel mensen in de niet-commerciële dienstensector. De werkgelegenheid in de overige provincies is iets vaker dan gemiddeld te vinden in de industrie en bouw.

Niet-commerciële dienstverlening groeit

Landelijk gezien is het arbeidsvolume in de periode 2007-2013 met 1 procent gedaald. In de industrie en bouwnijverheid was de daling het grootste met 13 procent. In de commerciële dienstverlening bleef de daling beperkt tot 2 procent. De niet-commerciële dienstverlening was de enige sector die groeide (7 procent). Ondanks de daling van de werkgelegenheid in de industrie, bouw en commerciële dienstverlening is het aantal bedrijfsvestigingen in deze sectoren fors toegenomen, dat is echter vooral te danken aan de toename van het aantal eenpersoonsbedrijven. (Bron: CBS)

Reageer op dit artikel