nieuws

Wie heeft er nog een cao?

Instroom

Wie heeft er nog een cao?

Steeds meer branches twijfelen over het nut van de cao. Sommige werkgevers zijn er zelfs al mee gestopt.

Werkgevers vinden de huidige cao’s te dik, te duur en te inflexibel. In sommige sectoren twijfelen werkgevers dan ook of ze de cao moeten voorzetten. Werknemers dreigen het hier te verliezen op inspraak over hun arbeidsvoorwaarden, zo bericht De Telegraaf donderdag op hun voorpagina.

De krant deed een rondgang langs brancheorganisaties van onder meer horeca, detailhandel, bouw en metaal. Daaruit blijkt dat veel ondernemers genoeg hebben van de starre cao’s en serieus overwegen de samenwerking met de vakbonden te beëindigen. Dat blijkt ook uit recordcijfers van de AWVN: in januari moesten er van de 900 cao’s in ons land nog 550 worden vernieuwd.

In de horeca is dat vorig jaar al gebeurd. Koninklijke Horeca Nederland heeft eenzijdig bepaald hoe de arbeidsvoorwaarden van het horecapersoneel eruitzien.

In de supermarktsector bestaat de cao formeel nog wel, maar is die al twee jaar verlopen. Ook daar is van werkgeverskant eenzijdig besloten met hoeveel procent de lonen omhoog gaan. (MediaWatch)

TIP:

Reageer op dit artikel