nieuws

WW-premie voor rekening werknemer?

Instroom

WW-premie voor rekening werknemer?

Alle werknemers gaan vanaf volgend jaar meebetalen aan de WW-premie. Gaat het personeel dit voelen?

Werkgevers- en werknemersverenigingen, onafhankelijke kroonleden zouden dat zijn overeenkomen in de Sociaal Economische Raad (SER). Dat blijkt uit een vertrouwelijk SER-advies aan het kabinet, dat de Volkskrant in handen kreeg.

De WW-pot is nu al jaren niet vol genoeg om alle WW-uitkeringen te kunnen betalen. Over deze maatregel, die voortvloeit uit het sociaal akkoord uit 2013, is dan ook al bijna twee jaar onderhandeld door de SER. Hoe hoog de WW-premie uiteindelijk moet gaan worden is nog niet bekend, maar het moet wel voor een kostendekkende spaarpot zorgen.

Naast de werkloosheidsuitkeringen moet de WW-premie (>PW De Gids Vakbase) ook gebruikt gaan worden voor scholing en bemiddeling naar nieuw werk. Er zouden volgens de SER ‘adviescentra’ moeten komen die werklozen verder zouden moeten helpen met scholing en arbeidsbemiddeling. Of het plan uiteindelijk ook handen en voeten krijgt, ligt aan onderhandelingen van het kabinet.

Een grote voorwaarde die de SER voor deze voor de werknemer belastende maatregel stelt, is dat werknemers er geen cent van mogen voelen in hun portemonnee. De extra kosten zouden moeten worden gecompenseerd met verlaging van belastingen. Zo zouden de extra WW-kosten opgevangen moeten worden door een verlaging van de loonbelasting, schrijft de Volkskrant. Lees meer over het plan op de website van de Volkskrant.

TIP: Blijf op de hoogte van actuele salarisontwikkelingen tijdens de cursus Basiscursus salarisadministratie op 12 maart. 

Reageer op dit artikel