nieuws

ABN Amro weinig zicht op nevenfuncties

Instroom

ABN Amro weinig zicht op nevenfuncties

Nevenfuncties en privébelangen van commissarissen van ABN Amro zouden te weinig worden gecontroleerd.

Een tekort aan controle zou belangenverstrengeling bij ABN Amro in de hand werken. De bank zou geen goed instrument in handen hebben om dat tegen te gaan. Zo meldt het Financieele Dagblad dinsdag.
De krant concludeert dit op basis van een brief van De Nederlandsche Bank (DNB) aan bestuurder Gerrit Zalm. Zalm zou de brief vorige maand hebben ontvangen. DNB claimt dat de bank halverwege 2015 in staat zou zijn om belangenverstrengeling of handel met voorkennis te kunnen voorkomen. Bovendien zouden de organisatieprocedures om privébelangen en nevenfuncties van de commissarissen te controleren, ‘nog niet zijn geformaliseerd’, schrijft het Financieele Dagblad. De bank kwam dit weekend groot in het nieuws omdat de top de voorgenomen salarisverhoging onder druk van de mediahoos afwees.

ABN Amro ontkent

ABN AMRO zelf verwerpt iedere suggestie dat er structurele controleproblemen zijn bij de bank, stelt de bank in reactie op het artikel. ‘De onderwerpen die geadresseerd worden, zijn achterhaald en opgelost.’
Het feit dat de bank volgens de krant onvoldoende inzicht in nevenfuncties en privébelangen van de commissarissen zou hebben en dat de invoering van een toereikende regeling tegen het risico van belangenverstrengeling op zich laat wachten is onjuiste informatie, aldus ABN AMRO.

Registratie van nevenfuncties

De bank zegt dat de raad van commissarissen van ABN AMRO in het voorjaar van 2014 heeft ingestemd met een aanscherping van de procedure ‘ten aanzien van de registratie en monitoring van nevenfuncties’. De procedure ziet volgens de bank onder meer toe op de meldingsplicht, het begrenzen van het aantal commissariaten en het voorkomen van belangenverstrengeling. ‘Iedere zes maanden vindt hierop een controle plaats.’
Voor wat betreft privébeleggingstransacties geldt al jaren voor ieder lid van de raad van commissarissen ‘een zeer strikt beleid met betrekking tot privé-effectentransacties en de financiële dienstverlening aan commissarissen’. Dit beleid is vastgelegd in het reglement raad van commissarissen, aldus de verklaring.
Volgens de bank is iedere commissaris evenals iedere bestuurder tevens gebonden aan een uitgebreide regeling rond tegenstrijdige belangen en verplicht om elk (potentieel) tegenstrijdig belang direct te melden. (ANP / Redactie)

Lees ook: HR TRENDS 2015: Integriteit is niet meer alleen taak van HR

Reageer op dit artikel