nieuws

‘Hoger btw-tarief kost 55.000 banen’

Instroom

‘Hoger btw-tarief kost 55.000 banen’

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om het hoge en lage belastingtarief gelijk te trekken. Afschaffing van het lage tarief zou 55.000 banen kosten in de gastvrijheidssector.

Dit blijkt uit onderzoek van Nyfer, in opdracht van Gastvrij Nederland, dat gelieerd is aan VNO-NCW. Het gelijktrekken van het hoge (21 procent) en lage (6 procent) btw-tarief is een van de mogelijkheden die het kabinet onderzoekt in het kader van een herziening van het belastingstelsel.

Lastenverschuiving

‘Het is de bedoeling van het kabinet dat de belastingherziening 100.000 nieuwe banen oplevert. Het Nyfer-onderzoek laat echter zien dat ruim de helft daarvan al teniet wordt gedaan in onze sector,’ stelt Gastvrij Nederland in een persbericht. Volgens hen is ‘er geen sprake van lastenverlichting, maar van lastenverschuiving.’

Belangrijke banenmotor

De gastvrijheidssector is een belangrijke banenmotor voor doelgroepen als jongeren, ouderen en laagopgeleiden, stellen VNO-NCW en Gastvrij Nederland. ‘Het kabinet moet zich realiseren dat verlies van banen in deze sector werkgelegenheidsproblemen zal veroorzaken voor juist deze kwetsbare groepen werknemers.’ Met ruim 590.000 banen is deze sector goed voor 6 procent van het totaal aantal banen in Nederland. De sector omvat onder meer organisaties in toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd.

Reageer op dit artikel