nieuws

‘HR, pak nieuwe pensioenrol op’

Instroom

‘HR, pak nieuwe pensioenrol op’

HR moet de werknemer bewust maken dat hij met zijn pensioen niet spaart voor later, maar spaart voor zijn inzetbaarheid, zegt pensioenadviseur Ruud Junge. Drie tips om die nieuwe rol goed op te pakken.

Middeleeuws, zo typeert pensioenadviseur Ruud Junge, docent van de Masterclass Verandering van een pensioentijdperk, het pensioenstelsel in ons land. “Werknemers verkassen steeds meer, solidariteit van jong met oud staat onder druk en de keuzes en prioriteiten van werknemers liggen vandaag de dag heel anders.”

Het pensioenstelsel past niet meer in de huidige maatschappij, maar iedereen kijkt de kat uit de boom, vindt Junge. HR moet volgens hem de gaan kar trekken en de werknemer bewust maken dat het niet meer gaat om sparen voor later maar om inzetbaarbaar blijven.

Lees ook: ‘HR mist pensioenradar’

Pensioendenken loslaten

Het is volgens Junge de kunst het huidige pensioendenken los te laten. “Waarom móét je bijvoorbeeld sparen voor je pensioen tegen een rente van 2%, terwijl je bijvoorbeeld bij een hypotheek moet lenen tegen een rente van 4%? Er is een transitie nodig van ‘pensioen is uitgesteld loon’, naar ‘pensioen is loon dat kan worden uitgesteld’. Daardoor kunnen pensioenmiddelen ook worden gebruikt op momenten dat je het vóór de pensioendatum nodig hebt om bij wijze van spreken in leven te blijven. Pensioen is dan slechts een van de mogelijkheden van financial capital development; het opbouwen van vermogen voor perioden zonder inkomen uit arbeid.

Nieuwe pensioenrol voor HR

Eén ding staat voor Junge vast: HR krijgt een belangrijke rol in de overgang naar een nieuw pensioentijdperk. “De werknemer heeft maar één portemonnee en moet zelf bepalen waar hij dat geld laat en waar hij het aan besteedt. Pensioengeld blokkeren voor later is passé. De prioriteiten van werknemers liggen tegenwoordig heel anders dan vijftig jaar geleden. Want als je door moet werken tot je 70e moet je er misschien wel een tijdje tussenuit om bij- of om te scholen, of je wilt in deeltijd werken, noem maar op. Kortom: pensioenmiddelen moeten flexibel besteed kunnen worden en aansluiten bij de huidige behoeften en wensen.”

Bewust maken

En juist hier ziet Junge voor HR een nieuwe taak weggelegd. “HR moet de werknemer bewust maken dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn pensioen én voor zijn duurzame inzetbaarheid“, zegt Junge. “Human capital development, het ontwikkelen van het verdienvermogen van de werknemer, dat is een uitdagende rol voor HR. Hoe kunnen werkgever en werknemer samen werken aan duurzame inzetbaarheid, zodat de werknemer op zijn 70e ook nog toegevoegde waarde heeft? En hoe kunnen de verschillende middelen hier het beste voor worden ingezet? HR moet hierbij de weg wijzen en uiteraard is daar een goede professionele begeleiding bij nodig. ”

Pensioenrol naar werkgever toe

Ook naar de werkgever toe heeft HR een duidelijke taak om het pensioendenken te veranderen, vindt Junge. “Werkgevers moeten zich bewust worden, dat het anders moet en beter kan. Het moet van ‘pensioen in zicht’ naar ‘inzetbaarheid gericht’. Maar wie zet de eerste stap? HR moet de werkgever een duwtje in de goede richting geven. Als er één schaap over de dam is…”

Pensioen ligt volgens hem nu nog te veel op het bord van de cfo. “Maar nu pensioen financieel is afgeregeld, moet HR die rol weer naar zich toe trekken. Het gaat tenslotte om het ontwikkelen en inzetbaar houden van de medewerkers.”

Drie tips voor nieuwe pensioenrol

Hoe pakt HR de nieuwe pensioenrol op? Junge geeft drie tips:

  1. “Richt je op de educatie van de werknemer. Maak duidelijk dat de werknemer zelf verantwoordelijk is voor zijn pensioen, maar ook voor zijn inzetbaarheid. Hij zal zelf moeten bepalen welke middelen hij waarvoor inzet.
  2. Maak de werkgever bewust dat het huidige pensioensysteem niet meer houdbaar is. Breng binnen de organisatie de discussie op gang. Trek de pensioenrol naar je toe: van de cfo naar de HR-adviseur.
  3. Benadruk het belang van inzetbaarheid: hoe blijven medewerkers tot op hoge leeftijd inzetbaar? Maak de werkgever én werknemer duidelijke welk proces en welke middelen daarvoor nodig zijn. Human capital development, dat is dé toekomst voor HR en van levensbelang voor werknemers.”

Meer weten? Meld u dan nu aan voor de Masterclass Verandering van pensioentijdperk.

 

Reageer op dit artikel