nieuws

Politie staakt door ondanks Opstelten

Instroom

Politie staakt door ondanks Opstelten

Het aftreden van minister Opstelten is voor de politiebonden geen reden om hun actievoeren te staken.

Sinds maandag voert politiepersoneel actie voor een betere cao. De vakbonden ACP, NPB, VHMP en ANPV riepen hun leden op alleen nog bonnen uit te schrijven bij ‘grove schendingen’ van de openbare orde en veiligheid. Dat ‘hun’ minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, maandag is afgetreden, is volgens hen geen reden om hun acties te staken.

Opstelten: ‘eisen niet reëel’

Met de huidige voorstellen van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft verder onderhandelen volgens de bonden geen zin. Zij hadden Minister Opstelten tot zondag 18.00 uur de tijd gegeven om met toezeggingen te komen die “serieuze onderhandelingen” mogelijk maken. Die kwamen niet. Opstelten liet vrijdag nog weten dat de eisen die ze op tafel hebben gelegd voor een nieuwe cao, niet reëel zijn. De minister trad maandag af omdat zijn integriteit als minister in de knel kwam doordat hij VVD’er Teeven een vroegere deal met een drugscrimineel had helpen verhullen.
De bonden eisen naast een loonsverhoging van 3,3 procent ook nog andere maatregelen, zoals een bonus in verband met de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt. De politiemensen hebben al vier jaar geen loonsverhoging gehad.

Geen reden om te stoppen

,,Voor ons is er nu geen reden ontstaan om te stoppen met de acties”, zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. Zijn NPB-collega Han Busker beaamt dit. ,,Na het aftreden van de minister gaan we door op de ingeslagen weg. We gaan ervan uit dat we snel met de opvolger van Opstelten aan tafel gaan zitten en dat er een nieuw bod komt.” (ANP)

Reageer op dit artikel