nieuws

Snellere verhoging AOW-leeftijd

Instroom

Snellere verhoging AOW-leeftijd

De snellere verhoging van de AOW-leeftijd gaat door. Wel met een aanpassing: de overbruggingsregeling wordt uitgebreid.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) kreeg gisteren een ruime meerderheid in de Tweede Kamer achter haar voorstel. In elk geval de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen CDA, D66, GroenLinks en SGP steunden het voorstel, waarmee Klijnsma zich ook verzekerd weet van een meerderheid in de Eerste Kamer. Onder meer de SP, PVV, 50Plus en ook de ‘bevriende’ oppositiepartij ChristenUnie stemden tegen de snellere verhoging.

Verhoging AOW-leeftijd vanaf 2016

CDA, D66, GroenLinks en SGP hadden een snellere verhoging van de AOW-leeftijd ook in hun verkiezingsprogramma staan, maar ze wilden donderdag pas instemmen op voorwaarde dat Klijnsma beloofde de overbruggingsregeling te verruimen. Dat deed de PvdA-staatssecretaris onmiddellijk.

In haar plannen wordt de AOW-leeftijd versneld verhoogd, naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. In het oorspronkelijke tempo zou de AOW-leeftijd pas in 2023 op 67 uitkomen. Het plan was aangekondigd in het regeerakkoord en moet de schatkist in de periode tot 2024 in totaal 3,6 miljard euro opleveren.

De overbruggingsregeling gaat nu ook gelden voor mensen die tussen 1 januari 2013 en 1 juli van dit jaar met VUT of prepensioen gaan of zijn gegaan. Dat was eerst niet zo. Ook beloofde Klijnsma de regeling te verlengen tot 1 januari 2023. Die twee beloftes kosten haar 53 miljoen euro, waarvoor ze in mei een financiële dekking op haar eigen begroting moet vinden.

Klijnsma hoopt haar wetsvoorstel voor 1 juni door de senaat te loodsen, zodat de eerste stap met een extra verhoging van een maand op de AOW-leeftijd per 2016 kan ingaan. (ANP)

 

Reageer op dit artikel