nieuws

Top ABN Amro wil toch geen loonsverhoging

Instroom

Top ABN Amro wil toch geen loonsverhoging

De top van ABN AMRO ziet door de felle kritiek af van de loonsverhoging. Maar voor sommige politici is daarmee de kous nog niet af.

Eind vorige week ontstond veel tumult over een opslag van 100.000 euro voor alle bestuurders, behalve voorzitter Gerrit Zalm. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) besloot er zelfs de geplande beursgang van de bank voor uit te stellen.

Zondag gaven de bestuurders aan de ontstane onrust te begrijpen en te betreuren. Ze stelden wel dat de toeslag de zegen zou hebben van de minister van Financiën. Dijsselbloem gaf eerder aan niet blij te zijn met de loonsverhoging, maar daar juridisch niets tegen te kunnen beginnen. Het nieuws dat de bestuurders er nu vanaf zien, werd door Dijsselbloem met open open armen ontvangen. Ook gaf de minister aan zich na afronding van het overleg met de Kamer opnieuw te buigen over de start van de voorgenomen beursgang.

Politici over loonsverhoging

PvdA-kamerlid Henk Nijboer noemde het laten varen van de loonsverhoging een “verstandig en noodzakelijk besluit”. De bestuurders moeten wat hem betreft nu verder werken aan het herstel van vertrouwen van medewerkers en samenleving.

De SP zou graag zien dat ING het voorbeeld van ABN AMRO volgt omdat “de discussie over de bestuurderssalarissen bij banken verder gaat dan alleen ABN Amro. SP-kamerlid Arnold Merkies wil graag, evenals het CDA en GroenLinks, een hoorzitting over de topsalarissen in de financiële sector. Het CDA merkte op dat de loonsverhoging niet in overeenstemming was met de geest van de wet “zoals ABN Amro ten onrechte meldt”.

Volgens CDA’er Pieter Omtzigt is er, ook met het oog op het recente incident rond ABN Amro in Dubai, geen inzage in de omvang van mogelijke integriteitsproblemen bij de bank. “Die transparantie moet er wel komen, want dit levert risico’s op voor aanzienlijke boetes met bijbehorende problemen tijdens verkoop of beursgang.”

Imagoschade door loonsverhoging

Voor Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks is de kous nog niet af. Hij wil weten of de bestuurders van de loonsverhoging afzien om verdere imagoschade te voorkomen of omdat ze ervan doordrongen zijn dat ze met deze salarisverhoging fout zaten.

De verhoging was volgens VVD en D66 niet uit te leggen. “Het is zaak dat we snel de antwoorden krijgen van de minister op de eerdere Kamervragen en daarna snel met hem in debat gaan”, aldus D66-Kamerlid Wouter Koolmees. (ANP)

Reageer op dit artikel