nieuws

Werkgever strooit met eindejaarsbonussen

Instroom

Werkgever strooit met eindejaarsbonussen

Werkgevers keerden vorig jaar vaker een eindejaarsbonus en dertiende maand uit.

Nederlandse werknemers konden in 2014 vaker rekenen op een bonus dan een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van Stcihting Loonwijzer en vacaturesite Monsterboard. In bijna alle sectoren werden vaker financiële extraatjes uitgedeeld.

TIP: Lees verschillende manieren hoe u de bonus uit kunt keren op PW De Gids Vakbase.  

Eindejaarsbonus en dertiende maand

Het gaat dan bijvoorbeeld om een eindejaarsbonus. In 2013 kreeg nog ruim 13 procent van de werknemers deze meevaller. In 2014 waren dit er meer dan 24 procent. Vooral medewerkers in het onderwijs en in de zorg zagen deze extra uitkering vorig jaar vaker op hun rekening bijgeschreven.
Ook de zogeheten ‘dertiende maand’ werd vaker vergeven, vooral in de financiële sector. Waar in 2013 dik 3 procent van alle respondenten een extra maandsalaris in zijn zak kon steken, was dit aantal in 2014 bijna 8 procent.

Bonus in plaats van salarisverhoging

,,Het lijkt erop dat werkgevers met het oog op economisch herstel een vaste verhoging niet aandurven, maar dat ze de medewerkers op een flexibelere manier willen belonen”, zei Paulien Osse, directeur van Loonwijzer, donderdag.
De normale lonen lagen vorig jaar juist iets lager dan een jaar eerder. Volgens het onderzoek onder circa 260.000 mensen, nam het gemiddelde bruto uurloon af van 14,60 euro in 2013 naar 14,40 euro vorig jaar. Dit hangt volgens Osse samen met het uitblijven van hervormingen op de arbeidsmarkt en de hoge werkloosheid.

Lagere bruto uurlonen

Het bruto uurloon liep vorig jaar wel minder terug dan in 2013. Toen ging het uurloon wel met bijna een euro omlaag. Volgens Loonwijzer en Monsterboard kwamen er in 2013 veel jonge goedkope flexwerkers bij. Ook namen ontslagen werknemers in een nieuwe baan genoegen met minder loon en verlieten nogal wat ouderen met relatief hoge lonen de arbeidsmarkt. (ANP)

Lees ook: 3 tips voor een eindejaarsgesprek zonder geld

Reageer op dit artikel