nieuws

‘Asscher ontkent zzp’ers’

Instroom

‘Asscher ontkent zzp’ers’

Minister Asscher ontkent het zzp-schap en heeft een gebrek aan arbeidsmarktvisie. Echte oplossingen blijven daardoor uit.

Dat zegt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarktvraagstukken van Tilburg University, dinsdag in het Financieele Dagblad. Doordat de politiek te weinig oog heeft voor zzp’ers en te veel hamert op de vaste baan, wordt de realiteit ontkend, stelt hij.

TIP: Lees hoe u de zelfstandigheid van een zzp’er kunt beoordelen op PW De Gids Vakbase.

Bananenrepubliek

Wilthagen beschuldigt de overheid ervan te veel te polderen en geen duidelijke visie te hebben op het arbeidsmarktbeleid. Daardoor blijven echte oplossingen uit. Wilthagen haalt flink uit, met name naar minister Lodewijk Asscher van SZW. Op de sterkte toename van het aantal zzp’ers in Nederland zou hij geen visie hebben. ‘Als Asscher spreekt over de opkomst van flex, trekt hij in een zin de vergelijking met malafiditeit, schijnconstructies en cao-ontduiking. Maar Nederland kent wel vijftig tinten flex. Niet elke uitzender en opdrachtgever is een slechterik, het is hier geen bananenrepubliek’, aldus Wilthagen in het Financieel Dagblad.

‘WWZ faalt aan alle kanten’

De Wet werk en zekerheid (WWZ) geeft ook geen antwoorden op de huidige arbeidsmarktvraagstukken. Volgens de hoogleraar is de wet, waarvan grote delen per 1 juli van kracht gaan, een gevaarlijk experiment. Wilthagen sluit zich aan bij een langdurende stroom van protest tegen de wet. In deze flexibiliserende arbeidsmarkt – onder andere de toename van flexwerkers en de kloof tussen vast en flex – moeten veranderingen juist goed ingekaderd worden. Maar dat gebeurt door een gebrek aan visie juist niet, met Wilthagen. Over de WWZ zegt hij: ‘Ik kan maar een conclusie trekken: dit proces faalt aan alle kanten’ en: ‘de huidige wetgeving is nog beter.’

TIP: Leer meer over het aannemen van zelfstandigen in de cursusdag Risicoloos contracteren van een zzp’er op 2 juni. 

Reageer op dit artikel