nieuws

FNV: ‘Werkenden betalen te veel belasting’

Instroom

FNV: ‘Werkenden betalen te veel belasting’

Mensen die werken, moeten daar meer aan overhouden, vindt FNV.  De vakbond pleit voor een belastingverlaging. “Werken moet meer lonen.”

Alle werkenden moeten jaarlijks een belastingverlaging krijgen van ruim 1500 euro. Vooral de lage en de middeninkomens hebben behoefte aan meer koopkracht, liet de FNV zaterdag weten.

“Een eerlijker Nederland begint bij een goede aanpassing van het belastingstelsel. Huishoudens betalen nu te veel belasting, doordat bedrijven en hoge inkomens steeds minder bijdragen. Het is dus paybacktime”, zegt Leo Hartveld van het FNV-bestuur.

Belasting omlaag: werk moet lonen

Nu de politiek bezig is nieuwe plannen te maken voor het belastingstelsel, roept de FNV op om “eerlijke keuzes te maken”. Daarbij staat voor de vakbond voorop dat mensen meer te besteden krijgen. “Dat wil de FNV bereiken door voor iedereen de belasting met 500 euro te verlagen en door werk meer te laten lonen, via een belastingverlaging voor werkenden van ruim 1500 euro. Ook wordt het tijd dat het bedrijfsleven zijn eerlijke belastingaandeel betaalt. Want nu betalen de huishoudens de onbetaalde rekening van de bedrijven”, aldus Hartveld.

Twee belastingtarieven

Om de ongelijkheid aan te pakken, wil de FNV een ‘Dagobertducktaks’ voor de vrije vermogens boven een half miljoen, en door de belasting op de hoogste inkomens te herstellen. “De hoogste inkomens zijn de afgelopen jaren minder belasting gaan betalen (van 72 procent naar 52 procent). De FNV stelt een reparatie voor naar 60 procent voor de mensen die jaarlijks minstens een ton verdienen.”

Ook voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW pleitte bij meerdere gelegenheden voor een nettobelastingverlaging na jaren van lastenverzwaring. Hij wil naar twee tarieven in de inkomstenbelasting; 35 procent voor inkomens tot een ton en 45 procent daarboven. “Dat hoeft niet in een klap, maar zou in meerdere jaarlijkse stappen kunnen. De financiering moet komen uit meevallers of ruimte die de verlaging van het overheidstekort biedt. Maar niet uit verschuivingen of verhogingen van andere belastingen”, aldus de werkgeversvoorman.

Reageer op dit artikel