nieuws

Loonstijging 2015 kost u bijna niets

Instroom

Loonstijging 2015 kost u bijna niets

De lonen zijn in het eerste kwartaal gestegen, maar netto heeft de loonstijging werkgevers nauwelijks iets gekost.

Een win-winsituatie: werknemers zagen hun loon in de eerste drie maanden van dit jaar stijgen, terwijl het werkgevers nauwelijks iets heeft gekost. Door lagere premies, uitkeringen en pensioenen bleven bleven de loonkosten voor werkgevers nagenoeg gelijk. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

TIP: Lees meer over beloningssystemen en loonsverhogingen op PW De Gids Vakbase. 

Kleinste toename loonkosten in 15 jaar

De in cao’s afgesproken lonen lagen in de eerste drie maanden van dit jaar 1,2 procent hoger dan een jaar eerder. De totale loonkosten stegen slechts met 0,4 procent. Dat is de kleinste toename in vijftien jaar. De geringe loonkostenstijging komt vooral doordat werkgevers minder hoeven bij te dragen aan diverse premies. De loonkosten namen in 2006 voor het laatst minder sterk toe dan de cao-lonen.
De geringe stijging van de loonkosten gold voor alle sectoren en was het sterkst zichtbaar bij de overheid. Daar was de daling van de pensioenpremie, met 1,4 procent, even sterk als de loonstijging. De kosten bleven daardoor ongewijzigd. De loonstijging in de publieke sector kwam door cao-afspraken in het onderwijs en bij gemeenten.
De cao-lonen stegen met 1,9 procent het sterkst in de industrie. Werknemers in de energie kregen er met 0,6 procent het minste bij.

Loonstijging groter dan inflatie

Met 1,2 procent was de gemiddelde loonstijging aanzienlijk groter dan de inflatie, de mate waarin de prijzen stijgen. In de eerste twee maanden van 2015 zakte de inflatie in Nederland naar 0 procent. De lonen stijgen sinds het derde kwartaal van vorig jaar weer sterker dan de inflatie, wat betekent dat de koopkracht toeneemt. (ANP)

Reageer op dit artikel