nieuws

Minder vakantiegeld in portemonnee

Instroom

Minder vakantiegeld in portemonnee

Vooral de hogere inkomens zullen deze maand merken dat vakantiegeld zwaarder belast wordt.

De jaarlijkse vakantiebijslag, die miljoenen Nederlanders eind deze maand weer ontvangen, valt dit jaar voor veel werknemers fors lager uit dan voorgaande jaren, blijkt uit berekeningen van salarisstrookverwerker ADP.

Een werknemer met een salaris van 2,5 keer modaal ontvangt 256 euro minder vakantiegeld, anderhalf keer modaal houdt netto 242 euro minder  over en twee keer modaal  204 euro minder. Een modaal inkomen (2662 euro bruto per maand) moet het met 59 euro minder doen. Mensen met een minimumloon gaan er niet op achteruit.

De teruggang in vakantiegeld heeft te maken met veranderingen in de heffingskortingen en arbeidskorting. Bij de belastingaangifte over 2014 zijn veel werknemers al geconfronteerd met de afbouw in de heffingskortingen. Zij ontvingen een lagere teruggaaf of moesten nog een bedrag terugbetalen.

Het zwaarder belasten van het vakantiegeld moet het vervelende ‘deurmatmoment’ voor 2016 voorkomen, aldus ADP. Daarom wordt er in tegenstelling tot 2014 bij bijzondere beloningen nu wel rekening gehouden met de afbouw in heffingskortingen.

Lang niet iedereen gaat op vakantie van het vakantiegeld, zo bleek eerder al uit onderzoek van ABN Amro. Een op de zes gebruikt het voor de dagelijkse boodschappen.

Lees ook: Vakantiegeld fors lager in 2015

Reageer op dit artikel