nieuws

‘Vakbond moet zich aanpassen’

Instroom

‘Vakbond moet zich aanpassen’

Werknemers zijn steeds minder vaak lid van een vakbond. Een zorgelijke ontwikkeling?

“De verhoudingen tussen werkgevers en werknemers zijn niet meer in balans.” Dat zegt Gerrit Terpstra, scheidend CDA-Eerste Kamerlid en oud-bestuurder van vakbond CNV, vandaag in Trouw. Hij noemt deze ontwikkeling zorgelijk. “De werkgevers blijven voor 100 procent georganiseerd. Bij de werknemers is de organisatiegraad net iets hoger dan twintig procent. Daar hebben beide partijen op een gegeven moment last van.”

De oud-vakbondsman wijt de ontwikkeling aan de individualisering van de samenleving. Ook vakbonden zijn echter te traag om zich aan te passen. Volgens hem houden de vakbonden te lang vast “aan dingen die niet meer te redden zijn”.

Vakbonden lopen leeg

Het aantal vakbondsleden op de werkvloer loopt al jaren terug. In 2011 was nog maar 20 procent van de werknemers lid van een vakbond, in 2000 was dat een kwart. De organisatiegraad loopt terug, doordat er minder werkende vakbondsleden zijn, terwijl de beroepsbevolking is toegenomen. Vooral mannen en jonge werknemers tonen steeds minder animo voor een lidmaatschap van een vakbond. In 2000 was 30 procent van de mannelijke werknemers lid van een vakbond, tegen 23 procent in 2011. Onder vrouwelijke werknemers daalde de organisatiegraad van 19 naar 17 procent.

 

Reageer op dit artikel