nieuws

Salaris topbestuurder gaat sky high

Instroom

Topbestuurders van beursgenoteerde hebben hun beloning vorig met ruim een derde zien groeien.

Salaris topbestuurder gaat sky high

Bestuursvoorzitters van AEX-bedrijven zagen hun salaris in 2014 met een derde groeien. Veelal door hogere bonussen en flinke winst in de aandelenpakketten.

Dat blijkt uit onderzoek door de Volkskrant naar de beloning van de 22 bedrijven in de AEX die hun jaarverslag inmiddels hebben gepubliceerd. De beloningssprong van 36,6 procent kwam vooral voor rekening van drie Angelsaksisch getinte bedrijven, Shell, Reed Elsevier en Wolters Kluwer.

Koploper is Ben van Beurden van Shell, wiens beloning vorig jaar uitkwam op 24,2 miljoen euro – bijna drie keer zo hoog als een jaar eerder. Dat kwam vooral door een pensioenstorting van ruim 18 miljoen euro.

Zonder de uitschieter van Van Beurden stegen de topinkomens alsnog met 20 procent. Het basissalaris steeg 4,1 procent en de bonussen met ruim 20 procent. Daarnaast maakten flinke aandelenpakketten onderdeel uit van het inkomen van de AEX-topbestuurders. De laatste ontvangen vaak aandelen als beloning wanneer zij aan bepaalde prestatie-eisen in de organisatie voldoen. Doordat de beurskoersen stegen, konden deze aandelenpakketten soms met miljoenen euro’s stijgen. Ook al lijken de beloningen hoog, in het internationale plaatje blijken de inkomens van Nederlandse topbestuurders nog flink achter te lopen op landen als Engeland, Duitsland en Frankrijk, zo blijkt uit recent onderzoek.  (MediaWatch)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels