nieuws

Arbeidsmarktkansen zijn geld waard

Instroom

Wie geen vast contract heeft, heeft maar weinig kans op een hypotheek. Door te kijken naar de arbeidsmarktkansen van werknemers, kunnen hypotheekverstrekkers hun koudwatervrees overwinnen,

Arbeidsmarktkansen zijn geld waard

Al jaren klagen mensen zonder vast arbeidscontract, zoals zzp’ers en flexkrachten, dat het lastig is om een hypotheek af te sluiten. De door hypotheekverstrekkers verlangde zekerheid ontbreekt. Vooral jongeren, met weinig werkervaring en veel korte dienstverbanden, zijn daarvan de dupe.

Toenemend aantal flewerkers

Met het almaar toenemende aantal zzp’ers en flexkrachten en de situatie op de woningmarkt moest daar iets aan gebeuren. Momenteel is immers volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 52 procent van de Nederlandse beroepsbevolking tussen de 25 en 35 jaar werkzaam op tijdelijke of flexibele basis.

Arbeidsmarktscan

Intelligence Group ontwikkelde daarom de arbeidsmarktscan. Hierbij wordt niet gekeken naar de werkervaring of een vaste aanstelling, maar naar de kans dat de werknemer de komende vijf jaar in trek is bij werkgevers of opdrachtgevers.

De arbeidsmarktscan houdt rekening met opleiding, werkervaring, branche-ontwikkelingen en de regio waarin iemand woont en werkt. Ook gedrag en motivatie worden in kaart gebracht. Dit resulteert in een score. Is deze score hoog, dan zijn de arbeidsmarktkansen voor de komende vijf jaar goed. Dit nemen de hypotheekverstrekkers mee in hun overwegingen.

Hypotheekverstrekkers

Een groot aantal intermediairketens  en hypotheekverstrekkers heeft zich bij het initiatief aangesloten. Voorbeelden zijn de Hypotheekshop, Hypokeur, Huis & Hypotheek, Obvion, Florius, De Hypotheker en Hypotheek Visie.

Bemiddelaars doen mee

Ook verschillende uitzendorganisaties hebben de arbeidsmarktscan omarmd. Timing, Adecco, Flexbrain, InPerson, HappyNurse en Driessen HRM, verstrekken op basis van de arbeidsmarktscan een perspectiefverklaring, waarmee flexwerkers meer kans maken om in aanmerking te komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.

Arbeidsmarktscan helpt flexwerker aan hypotheek

De 29-jarige Sintia Tibosch was de eerste flexwerker die een hypotheek kreeg op basis van haar hoge score in de arbeidsmarktscan. Ze had minder dan drie jaar werkervaring en een tijdelijk contract. Haar arbeidsmarktkansen zijn echter zodanig rooskleurig dat de hypotheekverstrekker geen bezwaren zag.

 

Reageer op dit artikel