nieuws

NS zet alle zeilen bij om staking op te vangen

Instroom

Planners van NS hebben het hele weekend koortsachtig moeten werken om de gevolgen van een aangekondigde staking op te vangen. FNV is tevreden.

NS zet alle zeilen bij om staking op te vangen
Foto: Eugene Sergeev/Shutterstock

Actievoerende NS-werknemers willen afdwingen dat de NS weer meebiedt op de concessies voor regionale lijnen en stoppen met de werkgelegenheid uit de regio’s weg te halen. Zij vinden ook dat NS de werkgelegenheid van de winkels en horeca op stations in eigen beheer moet houden en ze willen dat er op alle dubbeldekkers twee conducteurs worden ingezet.

Kopjes koffie drinken

De FNV en het spoorbedrijf hebben hier al diverse keren over gepraat, maar dat heeft in de ogen van de bond niks opgeleverd. “De NS zegt dat ze willen blijven praten, maar dat doen we al 1,5 jaar. Er komen geen goede afspraken. Ze willen alleen kopjes koffie drinken, maar kunnen en willen niks. Dan houdt het een keer op”, aldus de FNV.

FNV is tevreden

De vakbond sluit meer en hardere acties niet uit. De vakbond gaf  19 juni een eerste schot voor de boeg met acties op de stations in Zwolle en Den Haag. Er zijn ruim dertig treinen uitgevallen, maar veel treinen reden ook wel. Treinreizigers hebben maandag relatief weinig last gehad van de acties. Hoewel het treinverkeer niet helemaal plat is gegaan, is de FNV toch tevreden.

Staking omzeilen

“Het was ook niet ons doel om de reizigers te treffen”, aldus een woordvoerder van de vakbond. “Maar het management van de NS is ook het hele weekend bezig geweest om extra personeel en materieel in te zetten om de staking te omzeilen. Dat hebben we in ieder geval bereikt. Dit is een begin, een schot voor de boeg.”

Acties opschalen

FNV Spoor gaat de actie op woensdag 21 juni met de achterban evalueren en dan het verdere traject bepalen. “Het kan zijn dat we het nog een keer doen of dat we op gaan schalen. Daar zal woensdag meer duidelijkheid over komen.”

Constructief overleg

Het spoorbedrijf hoopt toch dat de FNV weer om de tafel wil. “De deur voor constructief overleg staat bij ons altijd open. We streven namelijk hetzelfde doel na, een sterk NS voor de toekomst. Dat is in het belang van onze reizigers én medewerkers.”

 

Reageer op dit artikel