nieuws

Arbeidsmarkt buiten de Randstad trekt sterk aan

Instroom

Arbeidsmarkt buiten de Randstad trekt sterk aan

Wat hebben Joure, Terborg en Hardinxveld Giessendam met elkaar gemeen? Ze staan allemaal in de top tien van gemeenten met het sterkst stijgende aantal vacatures. Het meeste werk is te vinden in de Randstad, maar de groei in vacatures is het sterkst in kleinere plaatsen daarbuiten.

Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group.

Half miljoen vacatures per kwartaal

In Nederland zijn in de afgelopen twaalf maanden 2.104.678 unieke vacatures online gepost. Gemiddeld is dat iets meer dan 500.000 per kwartaal. Intelligence Group verwacht dat ook het komende kwartaal weer een vergelijkbaar aantal gehaald zal worden.

Amsterdam op eerste plaats

Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven zijn de vijf steden waar de meeste mensen worden gezocht. De top tien wordt verder volgemaakt door Den Bosch, Breda, Groningen, Arnhem en Tilburg. Samen zijn deze steden goed voor 760.477 online geplaatste vacatures in de afgelopen twaalf maanden. Dit is 36 procent van alle landelijk geplaatste vacatures.

Kleinere plaatsen sterk in opkomst

Kijken we echter naar de plaatsen waar het aantal vacatures relatief gezien het sterkst is gegroeid in Nederland in de afgelopen twaalf maanden, dan staat De Meern op één. Hier was de groei maar liefst 178 procent. Ook in plaatsen als Krimpen aan de IJssel, Castricum, Enkhuizen en Groenlo hebben werkgevers behoefte aan nieuwe mensen.

Opleidingsniveau

Waar in de Randstad werkgevers vooral zitten te springen om IT’ers, is de vraag naar personeel in de provincie gevarieerder. Hier zoeken werkgevers monteurs, productiemedewerkers, horecapersoneel en afwerkers bouw. De gemene deler is dat de vraag naar laag en middelbaar opgeleid personeel in de kleinere plaatsen het grootst is. Uitzondering is Castricum waar vooral veel docenten worden gezocht.


Bij werving en selectie wordt bewust en onbewust in stereotypes gedacht. Leer hoe je niemand buitensluit tijdens de opleiding Selecteren zonder vooroordelen

Reageer op dit artikel