nieuws

Gemeente Hoorn compenseert mantelzorgende medewerkers

Instroom

Gemeente Hoorn compenseert mantelzorgende medewerkers

De gemeente Hoorn biedt medewerkers die mantelzorger zijn de mogelijkheid om de kosten die ze daarvoor maken fiscaal uit te ruilen. Hoorn wil een mantelzorgvriendelijke gemeente zijn en voert dit ook in het eigen personeelsbeleid door. De fiscale mogelijkheid is bij de Belastingdienst getoetst en blijkt een primeur te zijn. Medewerkers kunnen maximaal 300 euro per jaar aan onkosten opgeven.

Eén op de zes medewerkers is gemiddeld mantelzorger en dat aantal neemt toe. Mantelzorgende medewerkers moeten vaak veel extra kosten maken. Omdat ze bijvoorbeeld een paar keer per week moeten reizen naar de zorgvrager of omdat hulpmiddelen worden aangeschaft die niet vergoed worden.  Bij een peiling van het Nationaal Mantelzorgpanel zegt 55 procent van de respondenten dat ze financieel krap komen te zitten.

Mantelzorgvriendelijk beleid

Wethouder Samir Bashara: ‘je kiest er niet voor om mantelzorger te worden, maar het overkomt je. Als je daarbij ook werkt, is het belangrijk dat er begrip is voor je situatie en je dit kunt blijven combineren.  Daarom bieden we maatwerk aan onze mantelzorgende medewerkers. Deze fiscale uitruil is het nieuwste onderdeel van ons personeelsbeleid, waarmee we medewerkers willen helpen hun mantelzorgtaken uit te voeren.’  Het personeelsbeleid van gemeente Hoorn is sinds 2015 erkend als mantelzorgvriendelijk beleid door de Stichting Werk & Mantelzorg.

Lees ook: Werkgevers maken mantelzorg bespreekbaar

Mantelzorgende medewerkers krijgen fiscale compensatie

Een deel van de kosten die medewerkers met mantelzorgtaken maken kunnen zij fiscaal voordelig uitruilen. De uitruil geeft op een bedrag van 300 euro ongeveer 150 euro netto voordeel. Het gaat om kosten als reis- en parkeerkosten en telefoonkosten. De medewerker en werkgever gaan een overeenkomst aan om voor de belastingdienst een aantal zaken aantoonbaar te maken. Zoals: (familie)relatie, dagen/tijden, reisafstand, de mantelzorgtaken, en structurele/wekelijkse onkosten.

Mantelzorgvriendelijk beleid levert geld op

Uit eerder onderzoek van Women inc. en Great Place to Work bleek al dat mantelzorgvriendelijk beleid geld oplevert voor de werkgever. Werkgevers met een zorgvriendelijk beleid hebben een lager verzuim en verloop in vergelijking met organisatie die niet zorgvriendelijk zijn en ze realiseren een hogere omzet. Bovendien leidt het tot een betere verdeling van zorgtaken tussen mannen en vrouwen. De conclusie van dit onderzoek is dan ook dat zorgvriendelijk werkgeverschap daadwerkelijk winst oplevert en dat investeringen in zorgvriendelijk beleid ruimschoots terugverdiend worden.

Reageer op dit artikel