nieuws

Vorig jaar grootste cao-loonstijging in zeven jaar

Instroom

De cao-lonen in Nederland zijn vorig jaar gestegen in het hoogste tempo sinds 2009. De cao-lonen namen in 2016 gemiddeld met 1,9 procent toe.

Vorig jaar grootste cao-loonstijging in zeven jaar

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).  In de zes voorgaande jaren bleef de stijging beperkt tot tussen de 0,9 en 1,4 procent.

Loonstijging groter dan inflatie

De loonstijging was vorig jaar aanzienlijk sterker dan de inflatie. Die graadmeter voor de stijging van de consumentenprijzen bleef met 0,3 procent steken op het laagste niveau sinds 1987.

Daardoor nam de koopkracht flink toe. Het verschil tussen de loonstijgingen en de prijsstijgingen liep in de tweede helft van het jaar wel terug, omdat de inflatie langzaam is begonnen aan een opmars.

Tip! Meer lezen over de ontwikkeling van de cao in 2016: op PW de Gids leest u ook over de toename van het aantal werknemers met een cao tot vier miljoen.

Overheid grootste stijging

De sterkste gemiddelde loonstijging was zichtbaar bij de overheid. Daar stegen de cao-lonen in doorsnee met 3,4 procent, vooral dankzij de ontwikkelingen in het onderwijs.

Andere bedrijfstakken waar de lonen flink stegen waren de bouw en de verhuur en handel van onroerend goed. In de financiële dienstverlening was de toename het kleinst.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels