nieuws

Banengroei sterkst in vijf jaar tijd

Instroom

Het aantal banen is in het vierde kwartaal van 2016 met 53.000 toegenomen. Dat is de sterkste groei in vijf jaar tijd.

Banengroei sterkst in vijf jaar tijd

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van de nieuwste arbeidsmarktcijfers. Bovendien steeg het aantal vacatures in het vierde kwartaal met 8.000 en daalde het aantal werklozen met 29.000.

Eerder vandaag bleek al uit onderzoek van het UWV dat het gebrek aan gekwalificeerde arbeidskrachten de komende jaren alsmaar groter wordt en werkgevers weer vaker met moeilijk vervulbare vacatures kampen.

Aanhoudende banengroei

In het laatste kwartaal van 2016 waren er gemiddeld 10,1 miljoen banen. Daarbij zijn alle banen meegeteld, van werknemers en zelfstandigen, voltijd en deeltijd.

Vanaf het eerste kwartaal van 2014 betekent dit een groei van in totaal 306.000 banen: 278.000 werknemersbanen en 28.000 banen voor zelfstandigen. In die periode is elk kwartaal sprake geweest van groei.

Ook een toekomstbestendig recruitmentbeleid voeren? Op Futureproof Recruitment krijg je de kunst van het verleiden onder de knie dankzij inspirerende keynotes, verdiepende workshops, speeddates en praktijkvoorbeelden. In één dag heb je je wervingsprocedure up-to-date

Ook groei voor zelfstandigen

Het afgelopen kwartaal steeg het aantal banen van werknemers met 46.000. Dit is de grootste stijging in een jaar tijd sinds 2008. Het aantal banen van zelfstandigen nam toe met 7.000. Dit in tegenstelling tot voorgaande kwartalen, toen het aantal banen van zelfstandigen nog daalde.

In de bedrijfstakken die gezamenlijk een kwart van het totale aantal banen in ons land voor hun rekening nemen, de handel, het vervoer en de horeca, was de groei het grootst: 16.000. In de informatie en communicatie kwamen er 7.000 banen bij. Hierdoor kwam de groei hier het afgelopen jaar op 6,6 procent, naar verhouding de hoogste stijging wat betreft vaste banen.

Toename werkenden vooral flexwerkers

Het aantal werkenden is het afgelopen jaar verder toegenomen, en wel met 167.000. Werknemers met een flexibel dienstverband vormden daarvan met 109.000 het grootste deel. Deze ontwikkeling staat overigens los van de economische crisis, zei CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. ‘De trend van flexibilisering was al jaren aan de gang. De crisis heeft dat hooguit versterkt.’

Het aantal werknemers met een vast dienstverband is eveneens hoger dan een jaar geleden, maar de stijging van 21.000 is minder groot dan in het vorige kwartaal.

Doordat de groei toen meer dan het dubbele bedroeg, blijft het percentage werknemers met een vast dienstverband afnemen. In het vierde kwartaal van 2015 had van alle werknemers 74,2 procent een vast contract, in hetzelfde kwartaal een jaar later was dit 73,2 procent.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels