nieuws

Big data kunnen kans op discriminatie vergroten

Instroom

Door de selectie van kandidaten over te laten aan onpersoonlijke algoritmes, kun je discriminatie en vooroordelen uit het proces halen. Toch brengen big data hun eigen risico’s mee.

Big data kunnen kans op discriminatie vergroten

Dat concludeert Pauline Kim, hoogleraar Rechten aan de Amerikaanse Washington University in St. Louis. Algoritmes zelf kunnen zijn gebaseerd op inaccurate of onrepresentatieve data. Hierdoor krijgen etnische minderheden en vrouwen juist minder kans op een baan.

Bestaande hindernissen

“Vertrouwen op datamodellen in plaats van op menselijke besluitvorming, gaat structurele vormen van vooringenomenheid waarschijnlijk niet tegen. Deze modellen nemen de bestaande bedrijfscultuur als uitgangspunt. Wanneer een beperkte toegang tot de sociale netwerken in het bedrijf ervoor zorgt dat minderheden minder kans hebben op promotie, dan zullen algoritmes daar geen verandering in brengen. Deze modellen zijn namelijk gebaseerd op eerdere promotiebeslissingen en verhinderen niet dat minderheden een achterstand oplopen door te weinig begeleiding en opleidingskansen. Ook zal een aannamebeleid gebaseerd op big data niet verhinderen dat een bedrijf met inflexibele werktijden een hindernis opwerpt voor kandidaten met zorgtaken. En dat zijn meestal vrouwen”, schrijft Kim in haar studie.

Verborgen vooroordelen blootleggen

Dat wil niet zeggen dat big data volgens Kim helemaal geen plek hebben in het werving- en selectieproces. “In plaats van HR-analytics te gebruiken om beslissingen te nemen, kunnen bedrijven deze gebruiken om te besluitvorming zelf te beoordelen. Door de data te analyseren kun je verborgen vooroordelen blootleggen en inspanningen leveren om deze tegen te gaan.”

congres Futureproof RecruitmentAlleen organisaties die de kunst van het verleiden onder de knie hebben en hun wervingsprocedure aanpakken, kunnen een toekomstbestendig recruitmentbeleid voeren. Leer meer tijdens het congres Futureproof Recruitment

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels