nieuws

Sollicitant nog vaak gediscrimineerd

Instroom

Ruim een op de acht mensen is ooit uit een sollicitatieprocedure gekomen met het gevoel dat hij werd gediscrimineerd. Vooral leeftijdsdiscriminatie komt veel voor.

Sollicitant nog vaak gediscrimineerd

Meer dan een kwart (27 procent) kent iemand die zich weleens slachtoffer van discriminatie heeft gevoeld. Dat blijkt uit onderzoek van Indeed, de nummer 1-vacaturesite ter wereld, in samenwerking met onderzoeksbureau Team Vier.

Leeftijdsdiscriminatie komt meeste voor

De meeste voorkomende vorm van discriminatie is onderscheid op basis van leeftijd. Van de voor het onderzoek ondervraagde mensen die het gevoel hadden gediscrimineerd te zijn of iemand kennen die gediscrimineerd is, werd dit door 54 procent genoemd. Vooral ouderen kregen hiermee te maken: van de 50- tot 64-jarigen werd dit door 67 procent als factor genoemd. Maar ook jongeren hadden het gevoel hier slachtoffer van te zijn. Van de respondenten tussen de 18 en 34 jaar die gevoelsmatig met discriminatie te maken kregen of iemand kennen die gediscrimineerd is, was leeftijd voor 43 procent de aanleiding.

Vrouwen vaker gediscrimineerd

Een andere vorm van discriminatie die door veel van de sollicitanten werd genoemd, is onderscheid op basis van migratieachtergrond (28 procent) en ras (22 procent). Opvallend is verder dat de ondervraagde vrouwen vaker aangeven het gevoel te hebben gediscrimineerd te zijn dan mannen (respectievelijk 15 en 10 procent).

Anoniem solliciteren te onpersoonlijk

Zowel werknemers als werkgevers zijn over het algemeen niet erg happig als het gaat om anoniem solliciteren. Een ruime meerderheid van de door Indeed en Team Vier ondervraagde respondenten (86 procent) zegt niet anoniem te willen solliciteren. Veelgenoemde redenen zijn daarbij dat zij dit te onpersoonlijk vinden en ze een sollicitatie juist als een mogelijkheid zien om zichzelf te presenteren.

84 procent accepteert geen anonieme sollicitaties

Het percentage bedrijven in Nederland dat geen anonieme sollicitaties accepteert, ligt met 84 procent ongeveer op gelijke hoogte. De meest genoemde redenen onder ondervraagde HR-managers zijn, dat ze willen weten of een kandidaat bij het team past (41 procent) en dat ze een sollicitant willen zien (27 procent). 12 Procent is bovendien bang dat met een anonieme sollicitatie wordt gesjoemeld en 11 procent heeft achtergrondinformatie nodig om een sollicitant op basis van eigen intuïtie en ervaring te beoordelen.

Discriminatie hoger op de agenda

Discriminatie in het sollicitatieproces zou hoger op de agenda mogen staan bij zowel politiek als bij werkgevers”, zegt Sander Poos, managing director Benelux van Indeed. “Uit ons onderzoek blijkt dat veel mensen hier toch mee te maken hebben. Het is iets wat veel mensen raakt en wat voor hen belangrijk is, en dus zou dit meer aandacht mogen krijgen.”


Ook bij werving en selectie wordt bewust en onbewust in stereotypes gedacht. Dat kan mensen bij voorbaat uitsluiten en de beste persoon komt zo niet altijd op de juiste plek. Leer inzetten op kwaliteit en ervaring tijdens de opleiding Selecteren zonder vooroordelen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels