6 sollicitatievragen die je moet stellen

In een krappe arbeidsmarkt is het verleidelijk om personen die op papier geschikt zijn voor een functie, onmiddellijk aan te nemen. Maar hoe kom je achter de echte drijfveren van een kandidaat? Door het stellen van de juiste sollicitatievragen ontdek je relatief snel hoe een sollicitant in elkaar zit.

6 sollicitatievragen die je moet stellen

Hoe krijg je een eerlijk antwoord op de vraag waarom een kandidaat heeft gesolliciteerd? Hoe ontdek je waar de passie van een kandidaat ligt? Het zijn belangrijke vragen, waar je een eerlijk antwoord op wilt krijgen.

Sociaal wenselijke antwoorden

Sommige sollicitanten weten exact hoe ze zichzelf moeten verkopen om geselecteerd te worden. Andere zijn minder goed in zelfpromotie, maar niet per se minder getalenteerd. Door de recruitmentfase uiterst serieus te nemen, kunnen bedrijven voorkomen dat ze al snel weer op zoek moeten naar een nieuwe kandidaat.

Sollicitatievragen

Twee autoriteiten op het gebied van recruitment – Wim van den Nobelen van Strictly People en Bas Westland van e-people – hebben zes sollicitatievragen opgesteld waarmee het makkelijker wordt om een realistisch beeld te krijgen van iemands ervaring, vaardigheden en karaktereigenschappen:

  1. Ben je zenuwachtig?
  2. Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen in jouw leven?
  3. Waarom ben je … gaan studeren?
  4. Weet je dat je begint te stralen als...?
  5. Wat wil je in deze functie bereikt hebben over 3/6/18 maanden?
  6. Kun je een voorbeeld geven van een situatie uit het verleden waarin...

Wanneer kandidaten deze eerste screening succesvol doorlopen, is het belangrijk te bepalen of ze in de praktijk ook echt geschikt zijn voor een bepaalde functie. Daarvoor is de STARR-methodiek geschikt.

sollicitatievragen
Tip! Download de gratis whitepaper om alles te lezen over de 6 meest effectieve sollicitatievragen en het toepassen van de STARR-methodiek.

Kinderopvangtoeslag: dit moet je als werkgever weten

Kinderopvangtoeslag: dit moet je als werkgever weten

Werkende ouders kunnen dit jaar gemakkelijker aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Waar zijn je werknemers met jonge kinderen op dit moment aan toe?

Foto: Alexandr Ivanova | Pixabay

Zo maak je je personeelsbestand divers

Streef je naar een organisatie met meer kleur? Dan worstel je wellicht met enkele vragen. Bijvoorbeeld: hoe overtuig je kandidaten dat ze echt welkom zijn? Technisch consultancybedrijf de Fitch Group heeft hier ervaring mee.

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Bij een overgang van onderneming, wat er geldt er dan voor uitzendkrachten? Gaan zij ook mee over?

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

De Participatiewet is aangepast om belemmeringen bij werkgevers weg te nemen. Daardoor moet het makkelijker worden om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Zo moet het aanvragen van subsidies of hulpmiddelen bij elke gemeente hetzelfde zijn.

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

In 2024 tot 2027 staat de AOW-leeftijd op 67. Carola Schouten (ChristenUnie), minister van Pensioenen, laat nu in een Kamerbrief weten dat de AOW-leeftijd vanaf 2028 op 67 jaar en drie maanden komt te staan.

Foto: Mediamodifier | Pixabay

Overgangsregeling Oekraïners in loondienst vervalt

Gevluchte Oekraïners die in Nederland in loondienst werken, vielen tot voor kort onder een overgangsregeling. Vanaf 1 november vervalt die regeling en mogen ze alleen in loondienst werken als ze van de IND een sticker of een O-document hebben.

De cruciale rol van HR bij nieuwe inrichting werkgeverschap

De cruciale rol van HR bij nieuwe inrichting werkgeverschap

Demografie, technologie, globalisering, samenleving en energie zijn de vijf krachten die de arbeidsmarkt de komende jaren zullen beheersen. Centraal Beheer wil met Open Netwerk daarop voortbouwen. Tom van Disseldorp en Noor Kok doen verslag.

Prinsjesdag 2022: 'Werk moet aantrekkelijker worden'

Prinsjesdag 2022: 'Werk moet aantrekkelijker worden'

Wat zijn de gevolgen van Prinsjesdag 2022 voor werkenden en werkgevers? Bij veel maatregelen staat vooral het financieel aantrekkelijker maken van werken centraal, zegt Christian Klein, adviseur Inkomensverzekeringen en duurzame inzetbaarheid bij...