nieuws

Tijd voor andere oplossingen dan ‘vast minder vast en flex minder flex’

Instroom

De arbeidsmarkt trekt aan. Toch lukt het een miljoen mensen niet aan de slag te komen. Volgens Jaap Jongejan, algemeen directeur SBI Formaat, denken we – en met ons minister Koolmees – bij het hervormen en inclusief maken van de arbeidsmarkt veel te veel in termen van sleutelen aan contracten. ‘Als je mij zou vragen naar de dingen die ik niet kan zou ik ook nergens aan de bak komen.’ Een uitnodiging aan HR.

Tijd voor andere oplossingen dan ‘vast minder vast en flex minder flex’

HR, kijk verder dan je eigen organisatie. Dat is vooral de boodschap van Jongejan als het gaat om het tackelen van de huidige arbeidsvraagstukken, het binden van personeel en het stimuleren van deelname van mensen met een arbeidsbeperking aan de arbeidsmarkt. SBI Formaat zelf vond op haar eigen terrein, het landgoed Zonheuvel in Doorn, ‘vergeten’ werk: deelnemers aan trainingen op het landgoed werd aangeboden de bandenspanning van hun auto te laten checken en op spanning te laten brengen. Een aanbod waar dankbaar gebruik van werd gemaakt.

Regionale samenwerking

Daarnaast biedt SBI Formaat, in samenwerking met regionale werkgevers, gemeente en sociale dienst, momenteel 24 mensen met een arbeidsbeperking een vierjarig contract aan. Hoe dat werkt en hoe dat ook voor uw organisatie zou kunnen werken? Beluister de hieronder door PW geselecteerde podcastfragmenten uit een podcast van People-Power, waarin Jongejan wordt geïnterviewd door Glenn van der Burg.

 

1. Jongejan in reactie op de People-Power-podcast met minister Wouter Koolmees: ‘We denken te veel in arbeidscontracten.’ (duur 1.39 minuut)

2. ‘Zelfs het uitnodigen voor gesprek kan al een waardevolle ervaring voor mensen met een beperking zijn.’ En inzoomend op wat wél kan zou het zomaar de ideale nieuwe collega kunnen zijn. (duur 1.20 minuut)

3. Uitnodiging aan HR: Kijk buiten de grenzen van je eigen organisatie. SBI Formaat zoekt graag in samenwerking met u naar nieuwe initiatieven om een miljoen buitenstaanders aan de slag te helpen. (duur 1.09 minuut)

4. SBI Formaat heeft in samenwerking met gemeente en andere regionale spelers 24 mensen een 4-jarig arbeidscontract aangeboden. Hoe gaat dat in zijn werk? (duur 1.38 minuut)

5. ‘Ook werkgevers en overheid moeten wennen dat mensen niet meer 40 jaar bij dezelfde baas werken.’ (duur 0.57 minuut)

De hele podcast van People-Power beluisteren kan hier

PW selecteerde al eerder de voor u meest relevante momenten uit de podcastserie van People-Power rond de arbeidsmarkt:

> Interview met hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen

> Interview met minister Wouter Koolmees (SZW)

Reageer op dit artikel