e-HRM: personeelsdossiers veilig digitaliseren!

Papieren personeelsdossiers vormen voor HRM-managers nog altijd een flink pijnpunt. Door uiteenlopende wet- en regelgeving, zoals de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), is het voor veel organisaties met papieren personeelsdossiers bijzonder lastig om een effectief en efficiënt beheer uit te voeren.

e-HRM: personeelsdossiers veilig digitaliseren!

Sponsored content door Karmac I&I

Maar hoe zit het nou eigenlijk met het beheren van personeelsdossiers onder de Algemene verordening gegevensbescherming? Wat gaat er veranderen?

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) gaat in op 25 mei 2018. Dezelfde privacywetgeving is dan van toepassing in de hele Europese Unie (EU). De Wet bescherming persoonsgegevens geldt dan niet meer. Vanaf die datum moeten werkgevers kunnen aantonen aan de toezichthouder (de Autoriteit persoonsgegevens) dat ze “privacy compliant” zijn. Dat wil zeggen dat HRM afdelingen goed moeten vastleggen welke gegevens ze in personeelsdossiers bewaren en of die gegevens wel thuishoren personeelsdossiers, wat de bewaartermijnen zijn van die gegevens en welke organisatorische en technische veiligheidsmaatregelen zijn genomen om die gegevens op een correct manier te kunnen beheren en beveiligen.

Het probleem met papieren dossiers is echter dat het bijzonder lastig is om een effectief en efficiënt beheer te kunnen uitvoeren en tegelijkertijd volledig te voldoen aan wet- en regelgeving. Dan is een digitaal dossier wellicht toch handiger. Hierin kun je namelijk snel zaken opzoeken en wijzigen en bovendien bespaar je enorm veel ruimte. De dossiers bewaar je niet langer in de bedrijfskelder of in een aparte loods, maar op een aantal goed beveiligde servers door het land. Maar let wel goed op bij het digitaliseren en het digitaal archiveren van personeelsdossiers! Het is namelijk niet iets wat Jan en alleman even kan uitvoeren. Vertrouwelijke persoonsinformatie moet je immers goed beschermen.

Digitaliseringsspecialist Karmac uit Lelystad is uw organisatie graag van dienst! Door de jarenlange ervaring van Karmac met het digitaliseren van personeelsdossiers kunnen de adviseurs van Karmac u uitstekend adviseren over de voordelen, de aandachtspunten en de valkuilen. Om alle werkgevers van Nederland goed op weg te helpen organiseert Karmac gratis lunchbijeenkomsten op haar Document Campus in Lelystad over het veilig en effectief digitaliseren van personeelsdossiers. De bijeenkomsten zijn geheel vrijblijvend en zonder verdere verplichten. Het doel van de bijeenkomsten is om u zo goed mogelijk te informeren. Schrijf u snel in voor een van deze bijeenkomsten, want vol = vol. Onderdeel van de bijeenkomst is een rondleiding over de Document Campus van Karmac om het digitaliseren van grote hoeveelheden papieren dossiers en documenten in de praktijk te beleven. Inschrijven kan via www.karmac.nl/lunch

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Hybride werken is het nieuwe normaal sinds het uitbreken van de coronapandemie. Maar waar staan we 4 jaar later? Tips van en voor HR.

Loopbaan-APK voor HR: dit helpt tegen werkdruk

Loopbaan-APK voor HR: dit helpt tegen werkdruk

Word je overladen met taken die snel tussendoor moeten? Werkdruk is een serieus probleem bij HR. Hoe kunnen managers en medewerkers zichzelf ontzorgen? In deze rubriek geeft loopbaanadviseur Jolan Douwes de oplossing.

Oplossing personeelstekort: investeer in werkgeluk voor meer productiviteit

Oplossing personeelstekort: investeer in werkgeluk voor meer...

Werkgeluk kan de sleutel zijn om personeelstekorten op te lossen. De 3M's (Meaning, Mastery en Membership) helpen daarbij, schrijft employee experience expert Heleen Mes.

Milou Verhoeven (TES Groep): 'Wees zichtbaar in de organisatie en word geen HR-loket'

Milou Verhoeven (TES Groep): 'Wees zichtbaar in de organisatie en...

In de Spotlight-rubriek geven collega's hun visie op het HR-vak en delen ze verschillende ervaringen. Dit keer: Milou Verhoeven, HR manager bij TES Groep.

AI-dilemma: wel of niet mee (laten) experimenteren?

AI-dilemma: wel of niet mee (laten) experimenteren?

Binnen de Rabobank adviseren onze collega's om ChatGPT niet te gebruiken voor werkgerelateerde doeleinden. Belemmeren we hiermee niet de ontwikkeling van onze medewerkers? Anne Doeser reflecteert op dit vraagstuk.

Podcast HR-Rechtspunt: mediation is toch niet zo vrijblijvend

Podcast HR-Rechtspunt: mediation is toch niet zo vrijblijvend

De werkgever die het advies van de bedrijfsarts om mediation in overweging te nemen naast zich neerlegt, wordt daarvoor door de rechter gestraft. Arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten legt in de podcast uit hoe dat zit.

Steeds vaker delen organisaties hun personeelshandboek online,  ook voor employer branding en recruitment. Foto: Shutterstock

Personeelshandboek: van saai naar strategisch HR-instrument

Deze HR-professionals delen hun handboek bewust online, ook voor employer branding en recruitment. "Dit is geen operationeel maar een strategisch HR-instrument."

CSR: wacht niet op wettelijke verplichtingen voor duurzaamheid

CSR: wacht niet op wettelijke verplichtingen voor duurzaamheid

Ga aan de slag met de Corporate Social Responsibility (CSR). Het wordt namelijk steeds belangrijker, zowel voor opdrachtgevers en klanten als (potentiële) medewerkers, schrijft Hans van der Spek.