Prof. Rini van Solingen: 'Zelfsturende teams generen de snelheid die tegenwoordig nodig is'

"Je kunt agile vergelijken met fitheid: als team, afdeling of organisatie zo fit zijn dat je met alle omstandigheden kunt omgaan, " zegt prof. Rini van Solingen. Hij begeleidt organisaties bij de overgang naar agile werken, wat door de coronacrisis nog meer in een stroomversnelling is gekomen.

Prof. Rini van Solingen: 'Zelfsturende teams generen de snelheid die tegenwoordig nodig is'

En laat dat nu net een heel belangrijke vaardigheid zijn in een tijd van digitalisering, disruptie en vliegensvlugge veranderingen. En door de coronacrisis gaat het alleen nog maar sneller, zegt Van Solingen, deeltijdhoogleraar aan de TU Delft en auteur is van het boek Agile. Hij doceert over 'Agile werken voor HRM' tijdens de collegereeks HR Essenties op 8 en 9 december 2020. 

Digitalisering leidt tot versnelling, zegt de hoogleraar. "Alles kun je tegenwoordig online regelen. Wie komt er nog wel eens bij een bank of een reisbureau?" Maar waar het vóór het digitale tijdperk tijd kostte om zaken te regelen, is dat nu vaak met een druk op de knop gepiept. "De wetten van de zwaartekracht zijn niet van toepassing op software. Dat is de reden dat de wereld in een rigoureuze versnelling is geraakt." Agile werken is daar volgens Van Solingen een logische reactie op.

Is agile een keuze?

"Nee, voor veel bedrijven is het meer een gegeven. Als je niet zo gaat werken dan leg je het af ten opzichte van de concurrent. Bijvoorbeeld omdat het te lang duurt voor klanten worden geholpen. Als je een wasmachine online koopt en die kan pas over een week worden geleverd, dan ga je naar een bedrijf die hem wel morgen kan afleveren."

Prof. Rini van Solingen geeft het college 'Agile werken voor HRM' tijdens de wintercollegereeks HR Essenties op 8 en 9 december 2020.

Kun je een kenmerk noemen van agile?

"Zelfsturende teams zijn een voorbeeld daarvan. Elk lid van dat team heeft het mandaat om zelf een oplossing te formuleren en hoeft dus niet steeds terug te koppelen met een leidinggevende. Dat genereert de snelheid die tegenwoordig nodig is om als organisatie snel en wendbaar te kunnen zijn."

Voor welke bedrijven is deze manier van werken echt een must?

"Ik zie dat alle grote organisaties waar software in het bedrijfsproces een hoofdrol speelt ermee bezig zijn. Dan heb je het bijvoorbeeld over banken, de overheid, energiebedrijven en webwinkels, zoals de Coolblue’s van deze wereld."

En wat is de rol van HRM? 

"Dat hangt erg af van de situatie. Ik zie dat er drie rollen voor de HR-afdeling zijn weggelegd. Ze kan als helper fungeren, door bijvoorbeeld geschikte opleidingen of trainingen aan te bieden als daar in de organisatie vraag naar is. Of als reisleider: dan gidst HRM de organisatie door het proces van agile werken." Van Solingen constateert ook dat HRM steeds vaker de initiatiefnemer is voor de introductie van agile manieren van werken. "Dat doen ze dan vooral vanuit het oogpunt van het aantrekken en behoud van personeel. Om te voorkomen dat de beste mensen anders naar de concurrent vertrekken, die wel volgens de principes van agile werkt."

Zonder agile geen resultaten?

"We moeten oppassen om agile werken als een wondermiddel te gaan zien. Vergelijk het met iemand die heel lekker in z’n vel zit, omdat hij drie keer in de week naar de sportschool gaat. Dat betekent niet dat iedereen die vaak de sportschool bezoekt zich goed voelt, want het gaat er wel om wat je daar doet."

Prof. Rini van Solingen geeft het college 'Agile werken voor HRM' tijdens de wintercollegereeks HR Essenties op 8 en 9 december 2020. Je leer hier:

  • Agile – Waarom, hoe en wat?
  • Welke rol speelt HR in de transformatie naar agile werken?
  • Zelf agile werken binnen HR, wanneer wel en wanneer niet?

Meer informatie

Martijn van der Kooij

Martijn van der Kooij

Voormalig hoofdredacteur PW.

Martijn van der Kooij (1974) was van februari 2019 tot januari 2022 was hij hoofdredacteur van PW., het online platform en magazine over personeel & werk van uitgeverij Vakmedianet. Daarnaast voerde hij de hoofdredactie over HRbase en overduurzameinzetbaarheid.nl en is algemeen hoofdredacteur van Flexmarkt en O&O.

Van der Kooij heeft meerdere boeken op zijn naam staan (onder meer een biografie van Mark Rutte, een roman en een reisverhalenboek) en woonde van februari 2017 tot en met februari 2019 eerst in Libanon en daarna in Turkije. Hij was daarvoor twee jaar lang een van de makers van het politieke radioprogramma Kamerbreed.

Van 2008 tot en met 2012 was hij bij Sdu Uitgevers hoofdredacteur van eerst Re.public, een weekblad en online voor ambtenaren, en daarna van SConline (de redactionele opvolger van De Staatsourant). Bij BNR Nieuwsradio was Van der Kooij zo’n acht jaar te horen als politiek analist.

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische vooruitgang en duurzaamheid

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische...

In de afgelopen jaren heeft binnen HR een verschuiving plaatsgevonden naar digitale dienstverlening en datagestuurd werken. Maar staan we wel genoeg stil bij de aanzienlijke milieu-impact van deze ontwikkelingen, vraagt Anne Doeser zich af.

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Lees in dit magazine over het omgaan en voorkomen van loonbeslag, de rol van HR bij rouw op de werkvloer en de taak van HR bij polarisatie.

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

Toekomstbestendige organisaties zien wat erop hen afkomt en anticiperen daarop. Aan HR om te investeren in opleiding en ontwikkeling van medewerkers. Met deze subsidies kun je je voordeel doen.

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Om nieuwe toepassen van AI te onderzoeken of te demonstreren, kun je als ondernemer in aanmerking komen voor verschillende subsidies en kredieten. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

Als je de reis- en contactmomenten van je medewerkers in kaart brengt, kun je sturen op ervaringen die bijdragen aan werkgeluk. Bovendien kun je laten zien waar jouw organisatie voor staat, schrijft werkgeluk-expert Gea Peper.

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid boven snelheid'

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid...

In de Spotlight-rubriek stellen we 9 vragen aan collega's in het HR-vak. Dit keer: Tamara Kucharek, HR Directeur Europa bij het Goudwisselkantoor en eigenaar BISC HR Advies & Begeleiding.

'Van deze HRtop100 award 2024 winnaars kan HR veel leren'

'Van deze HRtop100 award 2024 winnaars kan HR veel leren'

5 eindverantwoordelijke HR-professionals zijn 28 maart in de prijzen gevallen tijdens de HRtop100 award 2024. Volgens de vakjury kan HR veel leren van de strategieën van deze winnaars.

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Hybride werken is het nieuwe normaal sinds het uitbreken van de coronapandemie. Maar waar staan we 4 jaar later? Tips van en voor HR.