nieuws

TNT zet de post te koop

Organisatie & Strategie

TNT zet de post te koop

TNT gaat verder op de schop. Na de ingrijpende reorganisatieplannen bij de post kondigde het bezorgbedrijf maandag aan de onderdelen Post en Express volledig te onvlechten, om ze als zelfstandige bedrijven verder te laten gaan. Topman Peter Bakker heeft beloofd rekening te houden met de werknemers bij deze 'ingrijpende scheiding'.

De verzelfstandiging van de postdivisie zal volgens Bakker waarschijnlijk niets veranderen aan de geplande reorganisatie. Daarbij worden bijna alle full-time postbodes vervangen door bezorgers die in deeltijd werken en wil TNT voor de zakelijke markt overgaan op drie bezorgdagen per week. ,,Niets is in beton gegoten. Maar die plannen komen niet uit de lucht gevallen, de noodzaak voor de reorganisatie blijft.''

TNT kampt al jaren met de voortdurende achteruitgang van de traditionele postmarkt. Door de opkomst van internet en e-mail is er steeds minder post om te bezorgen, terwijl nieuwe concurrenten de inkomsten verder onder druk zetten. Tegelijkertijd groeit de internationale expressdivisie als kool, vooral dankzij de sterke aanwezigheid van TNT in groeimarkten als China en Brazilië.

Post en Express hebben binnen TNT te weinig voordeel van elkaar om het voortbestaan van beide onderdelen in één bedrijf te verantwoorden, aldus Bakker. ,,Die synergie moest komen van de uitbreiding van onze Europese postnetwerk'', verduidelijkte hij. Omdat de liberalisering van de postmarkt in veel landen nauwelijks van de grond komt, heeft TNT die ambitie echter opgegeven.

Uit een diepgravend onderzoek naar de toekomst van de post, dat in april werd aangekondigd, bleek uiteindelijk dat volledige splitsing de beste optie is. Eerder werd nog gesproken over een gedeeltelijke beursgang van de postdivisie. ,,Maar dat is te onduidelijk'', zei Bakker. ,,We gaan niet voor half werk.''

De onderdelen worden in de komende maanden volledig ontvlochten, zodat er begin volgend jaar twee aparte bedrijven bestaan binnen TNT. Daarna wordt besloten op welke manier het nieuwe postbedrijf op eigen benen wordt gezet. Dat kan bijvoorbeeld door een beursgang of via een overname door een investeringsmaatschappij.

,,We staan open voor alle opties'', zei Bakker daarover. ,,Maar je moet je goed afvragen hoe de positie van private equity zich verhoudt tegenover die van TNT Post als een van de grootste werkgevers van Nederland.'' Hij wees daarbij onder meer op de ontwikkelingen bij winkelketen Hema. ,,De overname door een investeringsmaatschappij was daar goed voor investeerders, maar je kunt je afvragen of de caissières er ook gelukkig mee zijn.''

Bakker ziet het postbedrijf ondanks de krimpende volumes als een interessante investering. ,,Dankzij onze sterke reputatie zal er een stabiele stroom aan opbrengsten en dividend worden gerealiseerd. Zo'n stabiele investering kan heel aantrekkelijk zijn, misschien niet voor hedgefondsen, maar wel voor pensioenfondsen.''

Reageer op dit artikel