nieuws

‘Eerst mails uit Azië en ’s middags uit Amerika’

Organisatie & Strategie

‘Eerst mails uit Azië en ’s middags uit Amerika’

Wie geven er gezicht aan hrm? IntermediairPW portretteert elk nummer een opmerkelijke collega uit HRbase, het grootste online netwerk voor p&o’ers in Nederland.

Hoe ziet uw werkdag er vandaag uit?
‘Ik begon met een adviesaanvraag aan de or over de voorgenomen verhuizing van onze locatie in Eindhoven. Verder staat er nog een afspraak op de agenda met de chief financial officer en een met een medewerker. En iedere ochtend beantwoord ik e-mails van collega’s van vestigingen in Azië, ‘s middags van die in Noord-Amerika.‘

Via welke stappen bent u in deze functie beland?
‘Na de opleiding Personeelswerk kwam ik in 1985 bij Philips in Roosendaal als sectorpersoneelschef. Ik was nieuwsgierig naar de arbeidsomstandigheden in de grote tl-lampen- en glasfabriek, waar 1100 man in ploegendiensten zwaar werk verzette. Via de functie van hr-manager in Deurne en Maarheeze en area manager expatria-tions in Eindhoven werd ik in 2001 hr-manager bij Philips Design.’

Mooiste prestatie?
‘Niet per se mooiste, wel een leuke in het kader van diversity & inclusion. In de lampenfabriek werd destijds de PL-lamp geïntroduceerd. Voor het gepriegel met de dunne buisjes werden vrouwen aangenomen. Wettelijk gezien mochten, in die tijd, vrouwen in fabrieken niet in ploegendienst werken. Na veel overleg met diverse overheidsorganen werd het als pilot toegestaan, maar Philips moest hen ’s avonds en ’s nachts wel naar huis brengen.‘

Wat was een leermoment?
‘Ga bij een reorganisatie niet mee in het onderbuikgevoel van managers, maar breng ze naar een juiste afweging. Een goed onderbouwd verhaal vergroot de acceptatie van de beslissing bij zowel de medewerkers als UWV c.q. de kantonrechter.’

Waarom bent u lid van HRbase?
‘Voor het netwerk van hr-collega’s en de thema’s, die vaak ook bij ons actueel zijn.’

Reageer op dit artikel