nieuws

‘Ik kon een beetje voor Sinterklaas spelen’

Organisatie & Strategie

‘Ik kon een beetje voor Sinterklaas spelen’

Hoe is het om de directiekamer te verwisselen voor de realiteit van de werkvloer? In het tv-programma Undercover Boss zet Veronica elke week een directeur met zijn poten in de modder. In IntermediairPW vertellen zij hoe ze dat hebben ervaren. Deze week: Dennis Gähler, directeur van de divisie Mobile Services van Securitas.

‘Als one of the guys heb je toch een ander gesprek dan wanneer je als directeur naast de mensen zit. Dat is niet nodig, en het is ook niet iets dat we propageren, maar het is nu eenmaal wat mensen doen.’ Dennis Gähler is geen onbekende op de werkvloer van beveiligingsbedrijf Securitas. De leden van het mt lopen er regelmatig stage tussen hun medewerkers. Maar Undercover Boss bood hem de kans om als herintredende werknemer het werk echt te ervaren. Als Derk liep hij mee met avond- en nachtdiensten, hulde hij zich in een beschermend pak en liet zich bijten door honden, én hoorde hij wat er leefde onder de medewerkers.

‘Er zijn geen misstanden aan het licht gekomen. Wat ik heb geleerd, is dat we op de goede weg zijn. Securitas is een mensenbedrijf. Ons motto is People before profit, en dat heb ik op de werkvloer teruggevonden. Onze mensen zijn heel gepassioneerd, maar dat weten ze zelf niet altijd. Wij noemen onszelf kennisleider in beveiliging, maar dat vinden de medewerkers eigenlijk een beetje opschepperij. Zij doen gewoon hun werk. De kennis zit in de mensen, en dat passen ze elke dag toe bij onze klanten.’

Een aantal keren was hij bang dat zijn medewerkers hem zouden herkennen, en een enkele keer versprak hij zichzelf. Toch kwam het voor de medewerkers als een volslagen verrassing toen hij als zichzelf liet weten dat hun nieuwe medewerker eigenlijk de baas was. ‘De reacties waren positief. We hebben het ook afgerond door een aantal persoonlijke wensen te vervullen. Zo hebben we een aantal mensen een vast contract kunnen geven en sturen we iemand op vakantie. Voor een ander hebben we opleidingsbudget vrijgemaakt. Dus ik kon een beetje voor Sinterklaas spelen, en voor de mensen was het leuk dat hun wensen werden vervuld.’

Sommige dingen kon hij als directeur direct veranderen. ‘We hadden twee trainingslocaties. Een ervan was ver weg voor een van onze medewerksters en de faciliteiten daar waren ook niet zoals we die willen. Dus werken we sinds 1 september met een trainingslocatie in Lelystad.’

Gähler raadt iedereen aan om zich vaker op de werkvloer te begeven, al dan niet undercover. ‘Leer je mensen kennen, als mensen, niet als werknemers. Want het zijn allemaal mensen die gewoon op een verjaardag willen vertellen dat ze gaaf werk hebben.’

Zelf heeft Gähler geen achtergrond als beveiliger, maar hij vindt het leuk werk. Zal hij er soms met weemoed aan terugdenken als hij opgesloten zit in zijn directiekamer? ‘Ik voel me nooit opgesloten, want ook in de directiekamer is altijd iets te doen. Ieder heeft zijn eigen rol, en ik ben toevallig de directeur.’

Reageer op dit artikel