nieuws

‘Je moet vertrouwen hebben in jezelf en in je bedrijf’

Organisatie & Strategie

‘Je moet vertrouwen hebben in jezelf en in je bedrijf’

Hoe is het om de directiekamer te verwisselen voor de realiteit van de werkvloer? In het tv-programma Undercover Boss zet Veronica elke week een directeur met zijn poten in de modder. In IntermediairPW vertellen zij hoe ze dat hebben ervaren. Deze week: Jan Blijenberg, divisiedirecteur vakantie- en attractieparken van Libéma.

‘Ik wilde heel graag zien hoe het er écht aan toe gaat in onze vakantieparken, de ongezouten kritiek horen van mensen, zonder dat ze zich inhouden omdat er een leidinggevende meeluistert.’ Volgens Jan Blijenberg moet je zelfverzekerd zijn om als baas en als bedrijf mee te doen aan Undercover Boss. ‘Er zitten risico’s aan. Je kunt meteen worden herkend, dat ten eerste. Maar je kunt ook als bedrijf te kijk staan. De camera draait continu mee. Je geeft jezelf echt bloot, als bedrijf en als baas. Je moet vertrouwen hebben in jezelf en je bedrijf. Werkgevers die dat niet hebben, haken vanzelf af voor dit programma.’

Blijenberg had dat zelfvertrouwen wel, en hij ging vermomd als herintreder een week aan de slag in Vakantiepark Beekse Bergen. De ervaring is hem niet tegengevallen. ‘Ik heb de echte meningen van mensen gekregen. Dat was over het algemeen positieve kritiek. Natuurlijk zijn er altijd wel dingetjes voor verbetering vatbaar. Bijvoorbeeld de communicatie. Als je dingen bedenkt, dan moet je soms beter uitleggen aan de mensen op de werkvloer waarom je die dingen wilt.’

Het was voor Blijenberg lastig om vijf dagen lang in zijn rol te blijven. Twee keer werd hij herkend. ‘Een medewerker vroeg: “Gaat het een beetje Jan?”. En een keer heeft een medewerkster tegen de cameraploeg gezegd dat ze mij herkende. Deze medewerkers zijn apart genomen en zij hebben een verklaring moeten tekenen waarin zij geheimhouding beloven.’

Tijdens zijn undercover week viel het Blijenberg vooral op dat zijn medewerkers oprecht tevreden zijn over hun werk. Werk waarvan hij zelf eerlijk toegeeft dat hij het niet dagelijks zou willen doen. ‘Iedereen was heel blij om in het park te werken. Ze willen het de gasten naar hun zin maken en het werd mij, als ‘herintreder’ ook verteld hoe ik dat moest doen.’ Het werk waarbij hij direct contact had met de gasten van het park, zoals ranger of lid van het animatieteam vond Blijenberg het leukst. ‘Bij schoonmaken is het verstand op nul en meedraaien.’

De ervaring heeft zijn respect voor zijn werknemers verder doen toenemen, zegt Blijenberg. ‘Ik heb heel veel waardering voor wat zij doen. Zij voeren echt iedere dag datgene uit wat de gast graag ziet.’

Reageer op dit artikel