nieuws

Denkend aan de crisis is de ideale baas een macho

Organisatie & Strategie

Denkend aan de crisis is de ideale baas een macho

Als mensen aan de crisis denken, willen ze sterke en masculiene leiders. Maar op de werkvloer preferen werknemers juist androgyne managers. Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Tilburg onder ruim vijftienhonderd hoogopgeleiden.

Feminiene trekken – empatisch en betrokken zijn, goed luisteren en draagvlak zoeken – worden nu minder belangrijk gevonden voor leidinggevenden dan vóór de crisis.

Opmerkelijk is dat mensen in hun eigen dagelijks werk niet gelukkig worden van masculiene leiders. Intermediair vroeg de respondenten hun eigen bazen te typeren en een rapportcijfer te geven. Androgyne managers (zij die masculiene en feminiene eigenschappen combineren) kregen het hoogste cijfer: bijna een acht. De feminiene kregen een dikke zeven en masculiene leidinggevenden zaten onder de 6,5.

'Daarbij komt', zegt onderzoeker Janka Stoker, hoogleraar Leiderschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, ‘dat we aan het begin van de crisis onze buik vol hadden van masculiene leiders. Die hadden voor een deel immers de crisis veroorzaakt door veel te veel risico te nemen en onverantwoorde bonussen uit te keren.' 95 procent van de ondervraagden vindt inderdaad dat de crisis is veroorzaakt door falend leiderschap. 'Het lijkt er dus op dat de financiële crisis de behoefte aan het soort leiderschap versterkt dat bij uitstek debet aan de crisis was', aldus Stoker. 

De voorkeur voor een masculiene leider lijkt niet gestoeld op de realiteit, maar op een soort diepgeworteld oerverlangen naar krachtige leiders in onzekere tijden, is dan ook de conclusie van Bram Buunk, evolutionair sociaal psycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen in de Intermediair van deze week.

Reageer op dit artikel