nieuws

HR bepaalt succes onderneming

Organisatie & Strategie

HR bepaalt succes onderneming

Succesvolle bedrijven breiden hun HR-afdeling niet uit, maar zorgen ervoor dat deze haar werk beter doet. De top van deze ondernemingen is veel meer bereid om HR te zien als een strategische partner.

Dat stellen de Boston Consulting Group (BSG) en de World Federation of People Management Associations (WFPMA) in het rapport Creating People Advantage 2010. Dit rapport is het resultaat van wereldwijd onderzoek onder meer dan vijfduizend HRM'ers.

Het verschil tussen succesvolle en minder goed presterende ondernemingen wordt gemaakt door de HR-afdeling, stellen de onderzoekers. In succesvolle bedrijven houdt de top zich veel meer bezig met HR. Zij concentreren zich op flexibiliteit, niet op bezuinigingen. Leiderschap is er belangrijk en meer dan de helft van de topmanagers wordt intern geworven. In slechter presterende ondernemingen is dat hooguit 13 procent.

De topbedrijven vinden het ook belangrijk om het functioneren van de werknemers te monitoren en willen zich bewijzen als goede werkgevers. Tijdens een economische crisis kiezen zij liever voor gestroomlijnde processen dan voor grote bezuinigingen en ontslagen.

Volgens de onderzoekers zijn veel bedrijven nog niet klaar voor een dergelijk succesvol HR-beleid. De meesten beseffen het belang van HR, maar het ontbreekt nog aan voldoende verantwoordelijkheden en training waarmee HRM'ers hun grotere rol op zich kunnen nemen.

Reageer op dit artikel