nieuws

‘Hr moet in Raad van Bestuur’

Organisatie & Strategie

‘Hr moet in Raad van Bestuur’

Het is hoog tijd dat hr een plaats krijgt in de Raad van Bestuur. Dat stellen drie hr-directeuren en vier wetenschappers in een open brief aan de overheid en het bedrijfsleven. Momenteel zit er in geen enkel AEX-genoteerd bedrijf een Chief Human Resources Officer (CHRO) in de Raad van Bestuur.

Dat is heel onverstandig menen de opstellers van de brief, waaronder UvA-hoogleraar Jan Latten en UniMaas-hoogleraar Fred Zijlstra. Het personeelsbeleid van bedrijven wordt steeds crucialer door de komende vergrijzing, flexibilisering en gevoelige discussies over het beloningsbeleid. De auteurs vinden het vreemd dat de CFO, de Chief Financial Officer, zo'n twintig jaar geleden wel oprukte in de Raad van Bestuur, omdat de aandeelhouderswaarde steeds serieuzer werd genomen. ‘Inmiddels is het kunnen beschikken over en het benutten van menselijk kapitaal net zo belangrijk', menen de schrijvers. En: ‘Nederlandse werkgevers hebben er dus alle belang bij om niet te lang te wachten met het verankeren van human resources op het hoogste organisatieniveau. Hoe dan ook, de CHRO zal zijn of haar intrede doen. De vraag is wanneer.'

 

Reageer op dit artikel