nieuws

‘Voor je het weet zit je in een zeurcircuit’

Organisatie & Strategie

‘Voor je het weet zit je in een zeurcircuit’

Hoe is het om de directiekamer te verwisselen voor de realiteit van de werkvloer? In het tv-programma Undercover Boss zet Veronica elke week een directeur met zijn poten in de modder. In IntermediairPW vertellen zij hoe ze dat hebben ervaren. Deze week: Pedro Peters van het Rotterdamse OV-bedrijf RET.

Als openbaar vervoerbedrijf in een stadsregio als Rotterdam, staat de RET volop in de belangstelling. Peters: ‘Of het nu gaat om sociale veiligheid of om de Tour de France die in Rotterdam begint, we hebben er altijd mee te maken. We hebben als motto: “Aardig onderweg”. Daar zitten allerlei woordspelingen in, en we willen daarmee het OV ook een gezicht geven. RET bestaat niet uit allemaal trammetjes, maar vooral uit aardige mensen die je niet slaat en spuugt of uitscheldt. Dat wilde ik laten zien.’

Het avontuur van Peters bleef niet zonder gevolgen. Een lang gekoesterd plan wordt nu eindelijk uitgevoerd. ‘Je hebt bij ons allerlei functies. We hadden al eerder bedacht dat je ook combinatiefuncties zou kunnen maken, dus dat iemand een paar dagen een tram bestuurt en dan een paar dagen een metro. Dat maakt het werk interessanter en dat is goed voor de motivatie. Dat soort plannen stuit altijd op bezwaren. Als je als directeur niet oppast, zit je altijd in een zeurcircuit en kijk je alleen maar naar waarom dingen moeilijk zijn. Het was voor mij echt kicken toen mensen ongevraagd zeiden veel te voelen voor die combinatiefuncties. We zijn daar nu druk mee bezig en ik heb er al vrijwilligers voor.’

Zoals alle deelnemers aan Undercover Boss werd Peters in het diepe gegooid en moest hij met minimale voorbereiding allerlei werkzaamheden verrichten. Tot zijn grote opluchting slaagde hij voor zijn examen als trambestuurder. ‘Maar wat ik nog het hardste bikkelen vond, was het schoonmaken van de trams. Ik denk niet dat ik dat elke dag zou kunnen doen.’

Des te groter is daarom ook zijn bewondering voor de medewerker die dat werk al achttien jaar lang doet. ‘Die man werkt al dertig jaar voor ons. De laatste achttien jaar maakt hij trams schoon. Ik heb hem gevraagd wat nou het leukste was dat hij in al die jaren had meegemaakt. Dat was de keer dat hij werd ingeloot om in onze skybox een wedstrijd te kijken. Daarom mag hij nu een keer de gastheer zijn en met al zijn vrienden in de skybox in de Kuip een wedstrijd bijwonen.’

Ook anderen zagen hun ontmoeting met de directeur beloond. ‘Bij de fast ferry werkte ik met een medewerkster die duidelijke kritiek had. Ze vond dat zij en haar collega’s te weinig betrokken werden bij de beslissingen die door de bobo’s op het Vasteland (hoofdkantoor) werden genomen. Ook vond ze de reclamecampagne niet goed genoeg. Er komt nu een uitgebreider werkoverleg en zij komt in het campagneteam voor onze nieuwe reclames.’

Reageer op dit artikel