nieuws

Politieke motieven dikwijls bepalend in omgang talent

Organisatie & Strategie

Politieke motieven dikwijls bepalend in omgang talent

Politieke motieven zijn dikwijls doorslaggevend hoe organisaties met talent van medewerkers omspringen. Dat blijkt uit onderzoek naar talentmanagement van trainings- en adviesbureau Vergouwen Overduin in samenwerking met de Nyenrode Business Universiteit.

 Van de circa 80 respondenten geeft 52 procent toe dat een manager de doorstroom van een talent tegenhoudt omdat hij de medewerker wil behouden voor zijn team. Volgens een derde zijn politieke overwegingen een belangrijke factor in het benoemen van talent. Bovendien geeft bijna 60 procent toe dat managers talent benoemen als deze lijkt op de kwaliteiten van de manager zelf.

Een adequaat beleid voor talentmanagement is lang niet overal ingevoerd; een grote meerderheid van de ondervraagde organisaties heeft geen procedures voor de ontwikkeling van talent. Ook hanteren ze geen talentprofiel waarin duidelijk wordt aan welke eigenschappen een talent voldoet.
Volgens de onderzoekers is dit een gemiste kans omdat in een kenniseconomie medewerkers de doorslaggevende factor zijn voor het behalen van succes. Uit het onderzoek blijkt dat de visie op talentmanagement veranderd is. In 2008 dacht nog de helft van de respondenten dat talentontwikkeling vooral het wegwerken van tekortkomingen inhield. Maar dit jaar geeft driekwart aan dat talentontwikkeling bedoeld is om reeds bestaande kwaliteiten verder te verbeteren.

Reageer op dit artikel